Tichete în loc de şpagă
Ministrul sănătăţii Ion Bazac a prezentat o nouă modalitate de plată a consultaţiei la medic: tichetul de sănătate, care ar urma să înlocuiască plicul şi sacoşele obişnuite.
Articol de Ionuţ Iamandi, 02 Iulie 2009, 09:00
Guvernul a aprobat, miercuri, introducerea tichetelor de sănătate reprezentând contribuţia personală la plata serviciilor medicale, în limita unui plafon de cel mult 600 lei pe an. Anunţul a fost făcut de ministrul sănătăţii, Ion Bazac. Potrivit ministrului, noile măsuri vor fi puse în dezbatere publică, astfel încât tichetele să intre în vigoare în ultimul trimestru al acestui an.
Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, citat de ministrul Sănătăţii, în prezent românii scot din buzunar o sumă cumulată de 300 milioane euro anual pentru a plăti suplimentar cadrele medicale şi "a le cumpăra bunăvoinţa", sume neutilizate în sistemul de săntate.
Potrivit proiectului ministerului, va fi stabilit un pachet general de servicii medicale care va acoperi asistenţa medicală gratuită pentru urgenţele reale şi intervenţiile chirurgicale. Printre servicii medicale acoperite se mai numără prezenţa medicului de familie la cabinet 7 ore/zi sau examenele EKG şi de ecografie.
Tichetul pentru sănătate va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale în momentul utilizării efective a acestora şi se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice.
Potrivit estimarilor Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include două intervenţii de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă.
Pacientul va plăti astfel 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în secţiile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.
Tichete "deductibile"
"Propunem Ministerului de Finanţe ca tichetele pentru sănătate să fie deductibil fiscal, atât pentru angajatori, cât şi pentru profesiunile liberale. Nu vedem o problemă pentru acceptarea acestui mecanism, în condiţiile în care deductibilitatea se aplică deja pentru tichetele de vacanţă, de masă şi de cadou", a spus ministrul Sănătăţii.
Reprezentanţii Ministrului Sănătăţii au aminitit că există şi o prevedere legală referitoare la deductibilitatea cheltuielilor cu asigurările private de sănătate în cuantum de până la 200 euro anual, iar în aceste condiţii şi ţinând cont de faptul ca plafonul tichetelor va fi de 600 lei anual, Ministerul Finanţelor nu are motive să respingă propunerea.