Teodor Mărieş renunţă la greva foamei
Teodor Mărieş a început greva foamei în data de 3 august pentru a obţine copii ale documentelor din dosarul revoluţiei.
Articol de Bogdan Mihai, 16 Octombrie 2009, 19:12
Dupa 73 de zile de grevă a foamei, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat că a hotărât încetarea protestului.
Teodor Marieş a declarat că SRI “nu merită un protest prin greva foamei, fiind incapabil să înţeleagă mecanismele societăţii democratice, din cauză ca blochează accesul la o importantă parte a dosarelor Revoluţiei, pe motiv ca ar fi clasificate”.
Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, a început greva foamei în data de 3 august pentru a obţine respectarea dreptului său legitim, atât personal, cât şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, de a obţine o copie integrală a dosarului Revoluţiei, conform deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului căreia i s-a adresat în 2007.
Dosarele Revoluţiei, au fost predate Asociaţiei 21 Decembrie 1989 de procurorii militari din Parchetul General. Procurorii militari nu au acceptat totuşi să predea şi documentele clasificate cu ştampila “secret” (în jur de 180 de volume) şi au declarat că aşteaptă avizul SRI şi STS pentru desecretizarea ultimei părţi a dosarelor.
“Sper să aflăm adevărul despre Revoluţie şi lupta lui Mărieş de acum nu este întâmplătoare“, a declarat preşedintele României Traian Băsescu.
“Se pare că foarte multe fapte care sunt în dosare se apropie de prescripţie şi eu îl înţeleg foarte bine pe Mărieş care spune: vreau o copie a dosarelor, măcar să rămână povestea faptelor dacă eventual nu mai pot fi pedepsite”, a adăugat şeful statului.
Asociaţia 21 Decembrie 1989 a subliniat faptul că demersul de predare a fotocopiilor documentelor din dosarul revoluţiei creează un precedent care va contribui semnificativ la reformarea modului de instrumentare a cauzelor.
“Precedentul care s-a creat cu eliberarea fotocopiilor, chiar dacă va crea unele probleme logistice, va contribui semnificativ la reformarea modului de instrumentare a dosarelor de instrucţie penală în România ca şi la diminuarea deficitului de imagine al Ministerului Public”, se arată într-un comunicat remis luni de către avocatul asociaţiei, Antonie Popescu.