Telemeaua de Sibiu, al 7-lea produs românesc recunoscut la nivel european
Telemeaua de Sibiu este, de astăzi, cel de-al şaptelea produs românesc recunoscut şi protejat la nivel european.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 16 Octombrie 2019, 13:33
Telemeaua de Sibiu este, de astăzi, cel de-al şaptelea produs românesc recunoscut şi protejat la nivel european.
Înregistrarea oficial cu denumirea Telemea de Sibiu-Indicaţie Geografică Protejată a fost publicată azi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Este o mare reuşită pentru oierii din zona Sibiului, i-a declarat corespondentei noastre, Carmen Vulcan, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir.
El este cel care a depus documentele pentru obţinerea certificării la nivel european.
Florin Dragomir: Sperăm să le putem vinde la un preţ care îl merită Telemeaua de Sibiu şi putem garanta consumatorii de autenticitatea produsului. eporter: Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să vândă de acum încolo brânza sub numele de Telemea de Sibiu? lorin Dragomir: Momentan suntem zece producători care am pornit şi am dus greul. De acum încolo cine respectă caietul de sarcini şi are animale care pasc în judeţul Sibiu se pot înscrie în asociaţie, va fi certificat de un organism de control /.../ din Bucureşti, se respectă caietul de sarcini, acolo e şi reţetă, să nu falsifice, să facă brânza numai din lapte de oaie, să o facă tradiţional după reţetele alea străvechi de la bunicii noştri, de la părinţii noştri şi o pot vinde sub acest brand de Telemea de Sibiu
Recent şi cârnaţii de Pleşcoi au fost înscrişi de Comisia Europeană în rândul produselor înregistrate pe sisteme de calitate europene.
România mai are pe această listă magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată şi telemeaua de Ibăneşti.
Alte 20 de produse aşteaptă să fie certificate.