Taxă pentru Cotroceni?
Autoritatea Electorală Permanentă are în vedere impunerea de "garanţii" pentru participarea la cursa prezidenţială.
Articol de George Popescu, 10 August 2009, 22:07
Suma pe care o doreşte Autoritatea Electorală Permanentă ar fi echivalentul a 2.000 de salarii minime. În acest fel, cauţiunea ar putea intra în vocabularul politicienilor, al acelora care îşi vor depune candidatura pentru alegerea preşedintelui României.
Autoritatea Electorală Permanentă a întocmit un text, ca amendament la legislaţia electorală actuală. Partidele de guvernământ au decis şi înfiinţarea unei comisii care să lucreze asupra modificărilor necesare. Garanţia a fost fixată la 300.000 de euro sau 2.000 de salarii minime.
Suma este considerată mare chiar şi de către iniţiator şi descurajantă pentru independenţi sau candidaţi susţinuţi de partide cu avere subţire. Nu e o problemă când ai un partid în spate. Banii se returnează dacă obţi destule voturi. Dar, chiar şi aşa, campania costă - spune Mircea Toader, liderul PD-L de la Camera Deputaţilor.
Motivul oficial al introducerii noului criteriu este că se cheltuie mulţi bani cu candidaţii care obţin scoruri mici. Aplicarea noii prevederi ar duce la economii de 9 milioane de lei de la candidaţii de decor. Prima dată s-au cerut garanţii financiare pentru cei care au candidat la parlamentarele de anul trecut, 3.000 de lei, bani ce au fost recuperaţi doar de partidele care au scos un 2%.
Aceeaşi comisie va discuta şi despre data stabilită pentru alegerile prezidenţiale, dar şi despre existenţa listelor suplimentare. Propunerile din partea partidelor aflate la putere sunt încă în fază incipientă, iar unele nu întrunesc consensul printre liderii aceleiaşi formaţiuni.
De exemplu, unii membri PSD, în special din teritoriu, nu sunt de acord cu scoaterea listelor suplimentare, pentru că măsura ar afecta negativ partidul. Mai bine combatem prin Ministerul de Interne turismul electoral decât să eliminăm listele suplimentare - declara un şef de filială. Varianta Autorităţii Electorale Permanente ar fi ca alegătorii care în ziua votării nu se vor afla în localitatea de domiciliu să-l anunţe în scris pe primarul localităţii unde doresc să voteze, pentru a fi înscrişi pe liste electorale.
PD-L, dimpotrivă, doreşte un sistem informatic cu 18.000 de calculatoare, în care votul multiplu să fie identificat pe baza codului numeric personal. Cert este că noua lege electorală pentru alegerea preşedintelui nu va avea timpul necesar dezbaterii şi aprobării de către parlament.