Taxa pe calamităţi şi dezastre naturale, de la 1 iunie
Pentru o taxă anuală de 12 lei pe hectar, specialiştii de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare se vor ocupa să curăţe canalele şi să întreţină staţiile de pompare a apei.
Articol de Cristina Moşie, 23 Mai 2011, 19:38
Fermierii care locuiesc în zone inundabile nu trebuie să-şi mai facă griji că apa le va mai acoperi câmpurile şi nici nu trebuie să se mai teamă de secetă; şi, asta, pentru că, în schimbul unei taxe de 12 lei, anual, pentru un hectar, statul va avea grijă de pământul lor.
Din aceşti bani, vor fi curăţate canalele şi întreţinute staţiile de pompare a apei, sau cel puţin acest lucru ar trebui să-l facă specialiştii de la Îmbunătăţiri Funciare.
În plus, tot din suma de 12 lei anual pentru un hectar, ar urma să fie plătite şi salariile celor din domeniu.
Data de 1 iunie aduce o nouă taxă, care are şi o parte utilă, dar pentru care deja proprietarii de terenuri din zone cu amenajări funciare înclină să nu-şi arate acordul.
Inspectorul şef al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Buzău, Claudiu Carpen, spune că misiunea este dificilă.
"De exemplu, pe desecare avem obligaţia de a menţine acele canale în stare funcţională, să le decolmatăm, să le defrişăm, să le curăţăm, practic să le întreţinem.
"Deci în momentul în care noi vom încasa aceşti bani de la beneficiari, avem obligaţia să le menţinem funcţionale", a declarat Claudiu Carpen.
Concret, pentru aproape 200.000 de hectare de terenuri cultivate sau construite din judeţul Buzău cei 76 de angajaţi ai ANIF se angajează să ofere canale curate şi apă de irigaţii din plin, iar acolo unde este cazul va fi semănată iarbă, astfel încât pământul să nu sufere de eroziune.
"În acest moment deja colegii mei sunt pe teren, am luat legătura cu primăriile, am încheiat procese verbale cu primăriile, le-am adus la cunoştiinţă despre acest regulament şi APIA deja ne-a pus la dispoziţie un număr de 20-30.000 de proprietari", a adăugat inspectorul şef al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Buzău.
Beneficiarii sunt cei care au terenurile în amenajările de îmbunătăţiri funciare
El a mai spus că beneficiarii acestei măsuri sunt proprietarii de terenuri, care au terenurile în amenajările de îmbunătăţiri funciare.
"Acolo unde avem canale de desecare, acolo unde avem combaterea eroziunii solului, adică plantaţie antierozională - de exemplu, unitatea de administrare Buzău are 120.000 de hectare desecare, combaterea eroziunii solului 53.000 de hectare şi apărare avem două puncte: comuna Vlădeanu Sărat, satul Pitulicea, şi lângă Râmnicu Sărat, satul Fotin, acumularea Crângul Ursului", a adăugat Claudiu Carpen.
Pentru 12 lei/an, per hectar, specialiştii din Îmbunătăţiri Funciare trebuie, pe de o parte, să le ofere acestor proprietari siguranţa că apa din canalele învecinate la ploi puternice nu le inundă proprietăţile şi, pe de altă parte, că acelaşi canal e bun şi pentru irigaţii.
În acelaşi timp, din banii aceştia angajaţii trebuie să-şi obţină propriile salarii, pentru că statul nu mai finanţează de la 1 iunie această instituţie.
Şi, mai trebuie ca, din mintea buzoienilor, să se şteargă ideea de inundaţie sau de lipsă de apă pentru culturi.