Târg de fete la Muntele Găina
Sâmbâtă şi duminică, pe Muntele Găină, se desfăşoară una dintre cele mai vechi manifestări populare din Transilvania, "Târgul de Fete".
Articol de Paul Poteraşi, 17 Iulie 2010, 12:12
În acest weekend se defăşoară una dintre cele mai vechi manifestări populare din Transilvania, "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina, Consiliul Judeţean Alba alocând în acest sens 100.000 lei.
Atestat documentar în 1816, târgul are însă o vechime mult mai mare, fiind cea mai cunoscută manifestare populară a românilor transilvăneni.
Organizat anual în a doua decadă a lunii iulie, în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie, "Târgul de Fete" este astăzi doar un prilej de destindere, atât pentru locuitorii din zonă, cât şi pentru turiştii veniţi din toată ţara.
Istoricii susţin că apariţia târgului s-a datorat necesităţii de comunicare între oamenii acestor locuri, care trăiau în aşezările izolate şi risipite din Munţii Apuseni.
Târgul a antrenat nu numai relaţii economice între locuitorii de pe Vaile Arieşului şi Crişurilor, ci şi relaţii matrimoniale.
Se înfiripau idile, care, uneori, se finalizau cu cereri în căsătorie. Tinerele de măritat erau cerute în căsătorie, familiile încuviinţând alegerea tinerilor.
Legenda spune că fetele de măritat veneau pe munte cu carul încărcat cu zestrea lor.
Era atat un mare eveniment comercial, cât şi un prilej de sărbătoare populară, cu cântece şi petreceri câmpeneşti.
Peste 150 de forţe de ordine prezente la eveniment
În cele două zile ale manifestării, peste 150 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura ordinea şi siguranţa publică, după cum anunţa Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.
Ediţia de anul trecut a fost cea mai slabă din punct de vedere al numărului de participanţi din ultimele două decenii din cauza vremii nefavorabile.
În anii trecuţi erau prezenţi la târg în medie 10.000 - 20.000 de oameni.
Recordul de participare s-a înregsitrat însă la mijlocul deceniului trecut, când la eveniment au fost prezenţi peste 100.000 de oameni.
Platoul pe care se desfăşoară Târgul de Fete este situat la limita judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara, pe Masivul Găina, la o altitudine de 1.486 de metri.