Tăieri ilegale de păduri: Decizia CE, "confirmă sesizările ONG-urilor"
ONG-urile salută decizia Comisiei Europene de a deschide un dosar de infringement pentru tăierile de păduri în cazul României.
Articol de Bogdan Isopescu, 13 Februarie 2020, 14:36
Organizaţiile neguvernamentale pentru protecţia mediului salută decizia Comisiei Europene de a deschide un dosar de infringement pentru tăierile de păduri din România.
Reprezentanţii ONG-urilor spun că procedura europeană confirmă sesizările pe care le fac aproape lunar privind defrişările ilegale.
Ei susţin că până acum, în ciuda proceselor câştigate în instanţă, autorităţile nu au făcut nimic. Însă decizia executivului comunitar ar urma să schimbe lucrurile radical.
Agent Green, ClientEarth sau Euronatur sunt trei ONG-uri de mediu care doar în ultimii doi ani au deschis 54 de spețe în care sesizau modul defectuos în care autoritățile române gestionează pădurile, de la defrișări în arii protejate, până la cazuri în care autoritățile blocau accesul la informațiile publice.
Conform asociațiilor, zeci de mii de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, iar în anumite zone au dispărut cu totul habitate naturale protejate.
Avocatul Cătălina Rădulescu din cadrul Asociației Agent Green spune că doar în Maramureș spre exemplu au dispărut 10 mii de hectare de pădure.
În ciuda proceselor câștigate în instanță, autoritățile române nu au schimbat nimic, aşa că cele trei asociaţii au făcut plângere către Comisia Europeană, iar anul trecut reprezentanţi de la Bruxelles au venit în România să vadă personal dezastrul din păduri.
Cătălina Rădulescu: Am început analiza în 2018 şi plângerea la Comisia Europeană am făcut-o vara trecută. Sunt aproximativ 54 de litigii unde instanţele au fost favorabile nouă. Cele mai mari probleme cred că sunt în Domogled şi în Făgăraş, dar de asemenea în Maramureș.
Reporter: Comisia cerea ieri României să ia exact aceleași măsuri pe care asociațiile le solicită de ani buni: trasabilitatea lemnului recoltat, accesul publicului la informațiile legate de amenajamente silvice, acces la planurile de management ale ariilor protejate, inclusiv la hărțile acestora.
Ministrul mediului anunța ieri că va rezolva problema până la mijlocul anului, însă conform procedurilor europene România are la dispoziție doar 30 de zile pentru a convinge Comisia că este pe drumul cel bun.
Realizator: Ministrul de resort, Costel Alexe, urmează să discute pe aceast temă mâine la Bruxelles cu comisarul european pentru mediu.