Suspiciuni de aflatoxină "la trei ferme si doi procesatori"
Directorul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor spune că la cinci unităţi există suspiciuni de depăşire a valorilor admise de toxină din lapte.
Articol de Florin Matei, 11 Martie 2013, 17:56
Ferma de vaci unde s-au constat în urmă cu o săptămână depăşiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte, este în permanenţă monitorizată de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.
Directorul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mihai Ţurcanu, spune că în urma măsurilor dispuse de ANSVSA, de scoatere din alimentaţia bovinelor a furajelor contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate, s-au înregistrat scăderi semnificative ale limitelor de aflatoxină, valorile apropiindu-se de cele admise.
La alte 3 ferme de vaci de lapte şi la 2 unităţi de prelucrare a laptelui există suspiciuni de depăşire a valorii admise de aflatoxină, anunţă ANSVSA.
Comunicatul ANSVSA |
Directorul ANSVSA a afirmat că determinările au fost făcute pe lapte materie primă dar nu a răspuns intrebărilor ziariştilor dacă laptele contaminat ar fi putut ajunge şi pe rafturile magazinelor şi ar fi putut fi consumat.
Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative.
Referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, în urma verificărilor, ANSVSA anunţă că determinările de laborator realizate de către Laboratorul Naţional de Referinţă au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale aflatoxinei M1, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
În perioada următoare ANSVSA va continua controalele oficiale la nivelul fermelor de vaci de lapte, centrelor de colectare a laptelui, unităţilor de procesare, automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud, pentru a împiedica pătrunderea pe piaţă a unor produse alimentare care pot pune în pericol sănătatea publică.