Surse: România ar putea obţine în plus 15 până la 20 de milioane de euro pentru fermieri
Conform unor surse oficiale de la Bruxelles, citate de corespondentul RRA, Bogdan Isopescu, astăzi, Comisia Europeană a vorbit despre o sumă suplimentară totală de 75 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii din cinci ţări membre, printre care şi România.
Articol de Radiojurnal, 30 Martie 2023, 17:30
România ar putea obţine în plus în jur de 15 milioane de euro pentru a veni în sprijinul agricultorilor afectaţi de importurile ieftine de cereale din Ucraina.
Conform unor surse oficiale de la Bruxelles, Comisia Europeană a vorbit despre o sumă suplimentară de 75 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii din cinci ţări, între care şi România. Ar fi cea de-a doua tranşă a ajutorului pentru agricultorii români. Banii provin din Fondul European de Rezervă.
Corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu: România a obținut inițial doar 10 milioane de euro, în timp ce Bulgaria a obținut 16, iar Polonia aproape 30. Motivul invocat de reprezentanții Comisiei la momentul respectiv a fost că România nu a prezentat suficiente date în legătură cu pierderile.
Ulterior însă, președintele Iohannis a ridicat problema formulei de calcul pentru acest ajutor chiar în Consiliul European de la Bruxelles.
În urma acestei discuții, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, promitea o a doua tranșă către țările afectate de importurile de cereale ieftine din Ucraina.
Conform surselor oficiale de la Bruxelles, a doua tranșă are o valoare de 75 de milioane de euro, bani care vor fi distribuiți către cinci țări - Polonia, România și Bulgaria, la care s-au adăugat acum Ungaria și Slovacia.
Negocierile pentru împărțirea acestei sume vor începe curând, așa că cele cinci state trebuie să pună pe masă cât mai multe date și argumente, pentru a atrage cât mai mulți bani.
Mai mult, statele vor încerca să propună și formule de calcul diferite față de prima tranșă. În acest sens, România ar putea fi avantajată de o formulă ce ia în calcul plățile directe către agricultori și va negocia acest lucru la Bruxelles.
La o primă vedere și la un calcul sumar, aceleași surse spun că România ar putea obține între 15 și 20 de milioane de euro dacă își face bine temele.
În felul acesta, suma totală a celor două tranșe ar putea urca la o valoare cuprinsă între 205 de milioane, cât ceruse inițial România și 30 de milioane de euro.