SUMAL pune piedici celor care îşi propun să taie pădurea fără respectarea legii
Ministerul Mediului va apela la servicii bazate pe Inteligenţa Artificială pentru a fi verificate avizele de transport pentru masa lemnoasă şi fotografiile aferente.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Aprilie 2024, 15:53
Ministerul Mediului va apela la servicii bazate pe Inteligenţa Artificială pentru a fi verificate avizele de transport pentru masa lemnoasă şi fotografiile aferente, încărcate în aplicaţia SUMAL 2.0, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
”Doar în luna noiembrie a anului 2023 au fost emise peste 400.000 de avize de transport. Dacă înmulţim fiecare aviz cu un număr de patru fotografii, aşa cum spune legea, asta înseamnă că discutăm într-o singură lună de peste 1,6 milioane de fotografii. Imaginaţi-vă ce înseamnă 1,6 milioane de click-uri şi ce înseamnă ca o persoană să verifice, să se uite fizic, la 1,6 milioane de fotografii", a explicat Mircea Fechet.
În opinia ministrului, este un efort care depăşeşte cu mult capacitatea Ministerului Mediului, capacitatea Gărzilor Forestiere, capacitatea Gărzii Forestiere Naţionale.
"Am întrebat colegii cât ar dura, totuşi, şi să presupunem că, în 3 minute, verificăm un aviz, un termen mediu. Colegii mi-au spus că, pentru a evalua în timp real toate aceste avize, am avea nevoie de 125 de oameni, care de dimineaţa şi până la sfârşitul programului să nu facă nimic altceva", spune ministrul.
Garda Forestieră are puţin peste 200 de oameni, astăzi, în control în pădurile din România
"Vă imaginaţi că alţi 125 de oameni care să dea click-uri la calculator în fiecare minut al zilei e o chestiune despre care nici măcar nu are rost să discutăm (...) În acest proiect-pilot, timpii de analiză folosind inteligenţa artificială au scăzut considerabil prin companiile la care m-am referit mai devreme.”, a precizat ministrul de resort.
Mircea Fechet a menționat faptul că proiectul-pilot a fost derulat de Ministerul Mediului, cu ajutorul tehnologiilor Google Cloud, în parteneriat cu o companie IT 100% românească.
”Am vrut să verificăm dacă datele încărcate în SUMAL privind lemnul tăiat din pădurile ţării, dar şi transportul acestuia. Luna pe care am ales-o este noiembrie a anului trecut, o lună cu un maxim de activitate. Toată lumea ştie că SUMAL pune destule piedici celor care îşi propun să taie pădurea fără respectarea legii, dar, mai important decât oricare altă funcţie", a menţionat Mircea Fechet.
Potrivit ministrului, SUMAL este instrumentul prin care se digitalizează sectorul şi, în acest mod, cetăţeni, jurnalişti de investigaţii, societatea civilă, orice entitate pot să consulte SUMAL pentru a identifica, pentru a sesiza eventuale nereguli.
SUMAL 2.0 este sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase și a fost pus în funcţiune la data de 31 ianuarie 2021, informează Agerpres.