Sudul şi sud-estul României, sub zăpezi
Potrivit ministrului de interne, Gabriel Berca, 24 de judeţe sunt afectate iar 117 localităţi sunt izolate. Codul portocaliu de ninsori expiră marţi la ora 14. Şase persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza frigului.
Articol de Paul Poteraşi, 13 Februarie 2012, 19:30
În sudul şi sud-estul ţării ninge abundent şi este în vigoare o avertizare de cod portocaliu până luni noaptea.
Marţi la prânz această atenţionare se menţine doar în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, iar în celelelalte regiuni ale ţării va intra în vigoare codul galben.
În ţară şase persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza frigului, astfel încât numărul total al deceselor înregistrate de la instalarea avertizărilor meteorologice a ajuns la 74.
Situaţia cea mai gravă din cauza ninsorilor abundente se înregistrează în sudul ţării.
--fb1Potrivit ultimului bilanţ făcut public de ministrul de interne Gabriel Berca, 24 de judeţe sunt afectate.
111 drumuri judeţene sunt blocate iar pe alte cinci circulaţia este îngreunată.
117 localităţi sunt izolate de accesul la drumurile naţionale.
10.000 de angajaţi ai ministerului de interne intervin pentru rezolvarea situaţiei.
Subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat a precizat că la 13 cazuri medicale - majoritatea din judeţul Buzău - nu se poate ajunge încă, dar situaţia este în curs de soluţionare.
Pe 45 drumuri naţionale şi pe Autostrada A 2, pe secţiunea Bucureşti - Feteşti, nu se circulă.
De asemenea, pe alte 22 de drumuri naţionale se circulă cu dificultate.
330 de trenuri au fost anulate luni şi şapte linii de cale ferată sunt în continuare închise.
În privinţa traficului aerian, CNADR precizează că aeroportul din Craiova este închis operării avioanelor, iar pe celelalte aeroporturi traficul aerian se desfăşoară cu probleme.
Porturile Bechet, Calafat, Drobeta Tr. Severin, Moldova Veche şi Orşova sunt închise, iar navigaţia pe Dunăre este închisă.
Cursurile vor fi suspendate, marţi, în toate localităţile din judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova şi Vrancea.
Aceeaşi soluţie a fost adoptată şi de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.
Potrivit ministerului educaţiei, citat de reporterul Radio România Actualităţi, Cristina Iliescu, marţi, la nivel naţional, aproape 7.200 de unităţi şcolare vor fi închise şi peste 1.100.000 de elevi vor sta acasă.
Românii "nu vor rămâne fără energie"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca executivul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.
Preşedintele a spus că doreşte să facă o "clarificare generată de un comunicat al ministerului economiei sau altă structură responsabilă de situaţia energetică a ţării".
"Nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică", a anunţat preşedintele, spunând că dacă totuşi, în condiţii excepţionale, s-ar produce o avarie la grupurile mari de alimentare cu energie, s-ar proceda conform unui plan dinainte stabilit.
"Este exclusă întreruperea energiei electrice pentru populaţie", a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele a explicat că România exportă 500 de megawaţi/oră iar în ore de vârf cantitatea exportată ajunge până la 1.400 de megawaţi.
"În perioada următoare se va stabili sistarea oricărui export până la revenirea oricărui consum la parametri normali", a adăugat preşedintele Traian Băsescu.