Succese româneşti în 2013
Sângele artificial, premii la saloanele de invenţii de la Bruxelles şi Geneva, "colindatul de ceată bărbătească", inclus în lista patrimoniului UNESCO, printre succesele româneşti.
Articol de Andreea Marin, 31 Decembrie 2013, 14:16
Singurul domeniu în care ţara noastră a înregistrat un minus este cel al sportului, unde au fost puţine excepţii, dar reprezentative.
Succesele s-au ţinut totuşi lanţ, de la cinematografie la cercetare.
Primul succes românesc vine din partea cercetătorilor, care au creat sângele artificial dintr-un compus sanguin denumit hemeritrină, provenit de la anumite nevertebrate marine.
Profesorul Radu Silaghi, şeful echipei, spune că ar putea fi folosit în locul sângelui, în caz de urgenţă.
Şi o echipă de români a primit în 2013 Medalia de Aur la Târgul de Inovaţii de la Bruxelles, cu o nouă tehnologie medicală pentru regenerarea mai rapidă a suturilor nervilor periferici.
Iar la Cel de-al 41-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva, Marele Premiu i-a fost decernat unei firme româneşti, pentru descoperirea unui sistem de scanare a avioanelor, destinat serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor şi companiilor aeriene.
Rămânem tot la acelaşi capitol, întrucât un puşti din România a atras atenţia angajaţilor de la NASA după ce a descoperit un microcip care poate ţine locul amprentei şi semnăturii, pentru a diminua riscul de fraude.
Tricolorul, pe Nanga Parbat
Facem un popas la categoria frumuseţe, pentru că o tânără jandarm din ţara noastră s-a clasat pe prima poziţie într-un top realizat de americani, ca cea mai frumoasă femeie în uniformă din lume.
Şi tot un român este şi cel mai recent campion mondial la ultratriatlon. Andrei Rusu este numele lui.
În sport, însă, cea mai mare victorie a fost înregistrată de tensimena Simona Halep, care a şi fost desemnată sportiva cu cel mai mare progres în 2013.
Tânăra constănţeancă a ajuns pe locul al 11-lea mondial şi a reuşit să încaseze echivalentul a aproape 30% din câştigurile românilor în 2013.
Şi tot în 2013, obiceiul tradiţional de iarnă, "colindatul de ceată bărbătească" a fost inclus în 5 decembrie în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Actorul Radu Beligan, un monstru sacru al cinematografiei româneşti, a fost declarat de Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor în viaţă pe scenă, adică a acumulat vreo 70 de ani pe scenă.
Steagul românesc flutură din 2013 la 8.125 de metri altitudine, pe Vârful Nanga Parbat din Himalaya, unde l-au urcat cinci alpinişti români, în cadrul unei expediţii, fără oxigen suplimentar şi şerpaşi.