Subiectul şi baremul la limba română la Evaluarea Naţională
Absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat la proba scrisă la limba română din cadrul evaluării naţionale, cerinţe pe baza unui fragment "Din durerile lumii",de Al. Vlahuţă.
Articol de Sorin Solomon, 25 Iunie 2013, 16:49
Găsirea unor antonime, rolul virgulei într-un fragment de text, două compuneri şi construirea unei fraze cu subordonată predicativă se numără printre cerinţele subiectelor probei de limba română din cadrul examenului de evaluare naţională.
Subiectul şi baremul de la proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale au fost publicate de siteul ministerului educaţiei naţionale.
La subiectul 1, elevii au primit un fragment din Alexandru Vlahuţă - "Din durerile lumii", pornind de la care au avut de îndeplinit mai multe cerinţe.
Proba de limba română din cadrul examenului de Evaluare Naţională - Subiect |
Proba de limba română din cadrul examenului de Evaluare Naţională - Barem |
Prima dintre acestea a constat în găsirea de antonime pentru cuvintele "sărac", "mari" şi "bucurie".
Apoi, elevii au trebuit să explice rolul virgulei în secvenţa de text "cu inima plină de dor, de bucurie şi de nerăbdare".
Peste 190.000 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut marţi, sub supraveghere video, proba de limba română din cadrul evaluării naţionale - examen ale cărui note vor conta la admitere în liceu.
Subiectele de la evaluarea naţională sunt elaborate de către Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare.
Examenul de evaluare naţională la clasa a VIII-a va continua miercuri, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, şi joi, 27 iunie, cu proba de matematică.
Afişarea rezultatelor este programată sâmbătă, 29 iunie.
În aceeaşi zi, în intervalul 16.00 - 20.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie, 1 şi 2 iulie.
Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în 3 iulie.
Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.