Subiectul reorganizării teritoriale, reluat de Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu susţine că reorganizarea teritorială va permite o organizare a banilor mult mai eficientă decât în prezent. Opoziţia subliniază că reorganizarea nu trebuie făcută în grabă.
Articol de Amalia Bojescu, 20 Mai 2011, 13:52
Preşedintele României, Traian Băsescu a readus în discuţie reorganizarea teritorială a României în cadrul unui interviu acordat la postul public de televiziune, după ce un proiect a fost intens dezbătut în anul 2004, dar ulterior a părut abandonat.
Intenţia a fost din nou luată în calcul anul trecut, după ce UDMR a depus o iniţiativă legislativă care prevede împărţirea administrativă a României în 16 regiuni.
Proiectul nemulţumeşte însă opoziţia, care susţine că acesta nu are în vedere strict împărţirea pe criterii economice şi de dezvoltare.
Preşedintele Traian Băsescu susţine o împărţire a ţării într-un număr de unităţi administrative care să permită o organizare a banilor mult mai eficientă.
Şeful statului speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, întrucât în acest moment nu poate fi stimulată dezvoltarea din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici, cum sunt judeţele.
Traian Băsescu declara la postul public de televiziune că planul de reorganizare a României va fi stabilit de majorităţi parlamentare, nu de minorităţi, şi că nu este partizanul concentrării într-o regiune a unei minorităţi.
Afirmaţia şefului statului vine în contextul în care UDMR a depus o iniţiativă legislativă prin care propune constituirea a 16 regiuni, dintre care una autonomă, cu majoritate etnică maghiară, şi care să cuprindă judeţele Harghita, Mureş şi Covasna. Senatorul Marko Bela spune însă că proiectul Uniunii este gândit pe criterii economice, şi nu etnice.
Marko Bela spune că "nu este vorba de o regiune autonomă, este vorba de o regiune de dezvoltare economică care în viziunea noastră ar trebui să cuprindă judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, deci Ţinutul Secuiesc, cu alte cuvinte, dar e vorba de strategii de dezvoltare economică".
Mai mult, liderul UDMR spune că "aceste regiuni nu au o conducere aleasă, judeţele care sunt cuprinse în aceste regiuni colaborează în permanenţă pentru o strategie comună de dezvoltare".
Marko Bela este sceptic, însă, în privinţa termenului avansat de Traian Băsescu - 2012 - pentru reîmpărţirea administrativă a ţării, dar este de acord cu începerea dezbaterilor.
Opoziţia susţine că reorganizarea nu trebuie făcută în grabă
Opoziţia consideră că reorganizarea administrativ-teritorială a României este un proces complicat, care trebuie făcut după o analiză serioasă şi nu în grabă, la sfârşit de mandat.
Trebuie văzut impactul economic şi social pe care l-ar avea o viitoare împărţire asupra populaţiei, spune liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
În opinia sa, trebuie să se ţină cont de criteriile economice şi nu de cele etnice, să se găsească un echilibru, astfel încât fiecare regiune să aibă şanse egale pentru a se dezvolta şi pentru a accesa fonduri europene.
Mircea Duşa spune că este nevoie de o regândire administrativă, dar nu aşa cum doreşte UDMR.
"Oricum ar întoarce UDMR-ul proiectul acela de lege, nu urmăreşte să facă altceva decât să creeze o astfel de macroregiune, că până la urmă ei vor şi microregiuni, şi macroregiuni, încât judeţele acestea din centrul Ardealului, Harghita, Covasna, Mureş şi cele care mai au o anumită pondere a populaţiei maghiare, să aibă ieşire la graniţa cu Ungaria", spune Mircea Duşa.
Mai mult, liderul deputaţiilor PSD spune că "ei nu privesc decât reorganizarea regiunilor acestora pe criterii etnice, eu cred că regiunile trebuie privite - reorganizarea regiunilor - pe criterii economice şi sociale, ale dezvoltării armonioase ale tuturor zonelor ţării, nu pe criterii etnice.
Proiectul UDMR a trecut vineri de Senat, iar acum se află la Comisia de administraţie din Camera Deputaţilor care va elabora un raport.