Studii recente privind efectele renunţării la fumat
Articol de Alina Bordeiaşu, 15 Februarie 2024, 07:43
După renunţarea la fumat, organismul uman nu revine imediat la normal. Există situaţii în care imunitatea rămâne afectată timp de mai mulţi ani, arată două studii recente pe tema efectelor de durată asupra sănătăţii umane. În special, imunitatea pare să fie mai afectată decât se credea până acum, arată cercetările.
Cercetătorii au identificat două tipuri de imunitate: imunitatea adaptativă şi imunitatea născută. Prima se construieşte pe măsură ce apar infecţiile, iar a doua este una comună tuturor oamenilor. Unul din studii, realizat de Institutul Pasteur din Paris, a ajuns la concluzia că imunitatea adaptativă dobândită rămâne deteriorată timp de mulţi ani după ce oamenii se lasă de fumat. Cercetarea a durat peste 10 ani. În tot acest timp a fost examinată cu regularitate imunitatea subiecţilor prin diverse analize, în special de sânge.
Una dintre concluzii este aceea că fumatul are cea mai mare influenţă asupra imunităţii, mai mult decât alţi factori, precum durata somnului sau nivelul de activitate fizică. Autorii studiului atrag atenţia că nu trebuie să se tragă concluzia că renunţarea l-a fumat nu serveşte la nimic. Efectele negative sfârşesc totuşi prin a dispărea în cele din urmă. Potrivit France Presse, un alt studiu publicat recent a analizat în principiu aceleaşi elemente.
Au fost monitorizate peste 1,5 milioane de persoane din Canada, Statele Unite, Norvegia şi Marea Britanie. Concluzia principală este că, odată ce o persoană a renunţat la fumat, ea trebuie să aştepte 10 ani pentru a avea din nou o speranţă de viaţă comparabilă cu a unui nefumător. Acest efect este vizibil indiferent de vârstă, însă este mai accentuat la persoanele sub 40 de ani.