Studenţii de la Facultatea de Medicină din Sibiu, voluntari la UPU
Studenţii de la Facultatea de Medicină din Sibiu, voluntari la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 25 Noiembrie 2020, 17:33
Răspândirea noului coronavirus în ţara noastră continuă să fie relativ constantă.
Astăzi au avut rezultate pozitive peste 27 la sută dintre testele prelucrate în ultimele 24 de ore, adică peste 9.700 au fost diagnosticate cu COVID-19.
Se menţin în continuare ridicate: numărul persoanelor internate în spitale, peste 13.400, al celor de la terapie intensivă, peste 1.200 şi al deceselor, 168. În tot mai multe zone din ţară, rata incidenţei cumulate în ultimele 14 zile depăşeşte 3 cazuri la mia de locuitori.
Astăzi sunt în această situaţie 27 de judeţe şi Bucureştiul. Sibiul este în continuare judeţul cu cea mai mare astfel de rată, 7,98 de cazuri la mia de locuitori.
Sistemul sanitar face faţă cu greu acestei situaţii, iar la Sibiu, 100 de studenţi de la Facultatea de Medicină din oraş lucrează ca voluntari. Corespondenta RRA, Carmen Vulcan, a stat de vorbă cu unul dintre ei.
Anisia Manea: M-a impresionat pur şi simplu numărul mare de pacienți, suferinţa ce o vedem.
Reporter: Este mărturia Anisiei Manea, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină din Sibiu, care de o lună este voluntar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Ce a determinat-o să meargă într-unul dintre cele mai fierbinți locuri din această pandemie?
Anisia Manea: În primul rând, am simțit că este de datoria mea ca și viitor medic să merg și să ajut şi am zis, pe lângă faptul că dau o mână de ajutor, o să fie un lucru bun şi pentru mine, pentru că mi se pare foarte important pentru un viitor medic să aibă cât mai multe zile de practică.
Reporter: Oricât de greu îi este, nu regretă că a mers voluntar în linia întâi.
Anisia Manea: Este dificil. De exemplu, când stăm în combinezoane în container sau în chioşc, unde sunt pacienţii pozitivi, acolo este foarte, foarte cald, e aproape insuportabil.
Reporter: Vestea că de acum încolo studenții mediciniști din ultimii ani care se oferă voluntari în lupta împotriva noului coronavirus ar putea primi şi o răsplată financiară este pentru Anisia o motivație, dar nu banii sunt importanți.
Deja, fără nici o răsplată financiară, câteva zeci de studenți la medicină din Sibiu fac voluntariat la SMURD, la Direcția de Sănătate Publică, la Spitalul Căi Ferate și Unitatea de Primiri Urgențe.