Stresul, "principalul factor de risc în bolile neurologice"
Stresul este principalul factor de risc în bolile neurologice, până nu demult fiind considerat un factor secundar a spus profesor doctor, Dafin Mureșanu la o conferinţă de profil.
Articol de Adriana Turea, 31 Octombrie 2014, 17:56
Stresul este principalul factor de risc în bolile neurologice, până nu demult fiind considerat un factor secundar a precizat profesor doctor, Dafin Mureșanu într-o conferință organizată cu ocazia celei de-a X-a ediții a Congresului Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității care are loc la Atena.
Specialiștii au constatat că există o corelare directă între gravitatea accidentului vascular și dezechilibrul creat de stres.
"Dacă până nu demult stresul era considerat un factor secundar, cercetările arată astăzi că stresul este factor primar în accidentul vascular cerebral. Deci stresul este un elementul fundamental existând o corelare directă intre gravitatea accidentului vascular cerebral și organismul vulnerabil.
"Stresul produce o stare generală de vulnerabilitate, de asemenea stresul de lungă durată produce modificari persistente. Atât noi cât si creierul avem nevoie de momente de liniște, de o alternanță intre stările de implicare puternică in viața de zi cu zi și momentele de liniste, de meditație", a declarat Dafin Mureșanu.
Medicul a mai precizat ca regenerarea creierului are loc permanent, nu este înghețat și cu cât este stimulat mai mult, cu atât obținem un răspuns bun.
Același mecanism se dezvoltă și atunci când există o leziune cerebrală, creierul luptă pentru a se reface.
Atunci când rata de distrugere a creierului este mai mare și rata de refacere sau de stimulare a activității creierului este mai dificilă.
Organismul uman are o capacitate incredibilă de a se regenera, dar ea trebuie alimentată, stimulata.
Pentru că, dacă stai degeaba activitatea creierului se reduce.
Dafin Mureșanu a făcut un apel către tineri sa citească, să mănânce mai puțină mâncare procesată, să aibă activitate fizică permanentă, să interacționeze direct si continuu cu oamenii din jur, să nu fie sclavii tehnologiei.