Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030
S-a aprobat Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, cu o valoare estimată la peste 5 milioane de euro.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Decembrie 2019, 08:10
S-a aprobat Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, cu o valoare estimată la peste 5 milioane de euro.
Documentul a fost realizat sub coordonarea Departamentului pentru dezvoltare durabilă.
În spatele formei finale a strategiei se află o consultare publică extinsă.
Unul dintre obiectivele acestui an este constituirea unui plan de acţiuni care să stabilească elementele de care ţara noastră trebuie să ţină cont pentru a fi sustenabilă.
Reporter Cătălin Radu: "Potrivit unui studiu, într-un clasament mondial, din cele 157 de ţări, România se află pe locul 44 la implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, iar în Uniunea Europeană ţara noastră se află printre ultimele.
Proiectul "România durabilă" a început în luna august a acestui an şi se desfăşoară până în 2022, costul acestui proiect fiind de cinci milioane de euro, bani proveniţi de la Uniunea Europeană.
Coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă din Guvernul României, Laszlo Borbely: "Până în 2022 va trebui să avem aceea reţea inter-instituţională, care să asigure funcţionarea implementării.
O altă ţintă este un plan de acţiune care se va finaliza până la jumătatea anului viitor şi care va trasa acei indicatori şi acele elemente de care trebuie să ţină cont România până în 2030.
Noi, până anul viitor, vom finaliza indicatorii de dezvoltare durabilă şi atunci concret, de exemplu, una din ţintele acestui proiect este ca începând din 2021, bugetul României să fie elaborat şi pe baza acestor indicatori şi acestor percepte de dezvoltare durabilă."
Directorul Direcţiei pentru strategii guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Lelia Oanţă, a precizat că proiectul "România durabilă" va îmbunătăţi sistemul de indicatori oficiali ai statului român şi va actualiza şi adecva aceşti indicatori la noile nevoi sociale ale momentului.
Lelia Oanţă: "Sunt două teme principale, în primul rând este vorba despre nevoia de a lua în considerare ideea de sustenabilitate a societăţii.
Al doilea scop nou pe care îl avem în vedere prin intermediul proiectului "România durabilă" îl reprezintă nevoia de participativitate, de luare în considerare a vocii cetăţenilor, beneficiarii finali ai acţiunii statului român."
Preşedintele de onoare al Asociaţiei New Energy Center, ambasadorul Sergiu Celac, a precizat că peste o săptămână Comisia Uniunii Europene va prezenta Consiliului şi Parlamentul European acordul ecologic care prevede un întreg spectru de domenii care sunt afectate de proiectele de dezvoltare durabilă."