Strategia Naţională a Locuirii
Strategia Naţională a Locuirii 2016- 2030 s-a aflat joi în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Noiembrie 2016, 07:17
Strategia Naţională a Locuirii 2016- 2030 s-a aflat joi în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Participanţii la dezbatere vor transmite în scris propunerile lor de îmbunătăţire, iar Ministerul va definitiva Strategia în urma analizei acestora.
Documentul prezintă intervenţiile necesare în următorii ani pentru ca statul să poată asigura accesul la condiţii de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane.
Realizarea unei strategii are avantajul de a lucra planificat, coerent şi unitar. Aceasta creează premisele pentru ca ministerele de resort să dezvolte, ulterior, un pachet de programe şi proiecte orientate spre obiectivele stabilite.
Strategia este însoţită de un Plan de acţiune care prevede obiectivele, instrumentele propuse şi rezultatele aşteptate, pentru orizontul de timp 2030.
România se confruntă cu o serie de probleme în domeniul locuirii, iar Strategia este gândită tocmai pentru propune soluţii de rezolvare a lor.
Astfel, locuinţele publice reprezintă sub 2 procente din fondul imobiliar, avem o piaţă a chiriilor în mare parte neoficială şi nereglementată, ne confruntăm cu extinderea necontrolată a urbanului, cu efecte negative în ceea ce priveşte traficul şi poluarea.
Pentru a reduce extinderea necontrolată a intravilanului, Strategia prevede ca toate localităţile cu peste 10.000 de locuitori să aibă obligaţia de a realiza Planuri Locale de Locuire.
O altă propunere este condiţionarea eliberării autorizaţiilor de construire de existenţa infrastructurii edilitare, pentru a asigura dezvoltarea locuirii în zone viabilizate, informează Agerpres.