Stomatologi italieni pentru copiii din România
Mai multe echipe de voluntari formate din medici stomatologi italieni au tratat gratuit, vreme de 8 ani, copii din centrele de plasament din România.
Articol de Carmen Gavrilă, 19 Septembrie 2013, 15:40
Mai multe echipe de voluntari formate din medici stomatologi italieni au tratat gratuit, vreme de 8 ani, copii din centrele de plasament din România, prin proiectul internaţional „Overland for Smile”.
10 mii de copii tratati, 30 de mii de intervenţii medicale, 500 de medici şi asistenţi italieni – este bilanţul priectului umanitar „Overland for smile”, inaugurat în 2005.
Prin acest proiect a fost oferită asistenţă stomatologică gratuită copiilor din centrele de plasament din România.
Iniţial campania trebuia să dureze doar 3 ani, dar, dar, după cum a mărturisit preşedintele organizaţiei, Lionello Grossi, medicii italieni au decis să-şi continue efoturile, ba mai mult, planuiesc să prelungească proiectul, dacă vor găsi în continuare sponsori, ca şi până acum, printre firmele italiene prezente în România.
Medicii italieni s-au întâlnit cu situaţii dificile, în care au fost nevoiţi să aplice tehnice de psihologie mai ales că cei mai mulţi dintre copii români pe care i-au tratat nu fuseseră niciodată la stomatolog.
Însă preşedintele „Overland for smile”, Lionello Grossi, a explicat că s-au întâlnit şi cu situaţii amuzante.
„În primul an aici, eram într-o cameră cu câţiva copii, şi am văzut un medic de-al nostru, ieşind dintr-o sală de intervenţie şi plângând. El ne-a spus că nu mai poate să facă parte din proiect. Eu l-am întrebat, de ce nu mai vrea să intre în contact cu acei copii? El mi-a răspuns: e un lucru dureros pentru mine să lucrez cu aceşti copii pentru că şi eu am copii de aceaşi vârstă. Atunci l-am rugat să îmi spună exact ce se întâmplase.
"Şi el mi-a răspuns că atunci când a dat să iasă din sala de intervenţie toţi copii i-au strigat „Pa, pa, pa, pa!”, adică, „tată” în italiană, şi lui îi era greu să audă asta. Dar i-am explicat că de fapt, nimeni nu îl strigase „tata!” pentru că „pa, pa” este o formă de salut în limba română”, a povestit Lionello Grossi.
Echipa de medici italieni a străbătut 34 de judeţe din România şi a fost în 263 de centre de plasament cu ajutorul unui microbus special echipat cu instrumente stomatologice moderne şi materiale de înaltă calitate.