Statul român are în continuare probleme cu evaziunea fiscală
În primele cinci luni ale anului, rata evaziunii a crescut cu aproape o treime comparativ cu perioada similară a anului trecut. O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în domeniul fraudelor vamale.
Articol de Adriana Leu, 20 Iunie 2010, 08:46
Deşi a declarat război deschis evaziunii fiscale, statul român are în continuare probleme în acest sector.
În primele cinci luni ale anului, rata evaziunii a crescut cu aproape o treime comparativ cu perioada similară a anului trecut.
O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în domeniul fraudelor vamale.
Evaziunea fiscală se realizează, de cele mai multe ori, prin neînregistrarea tuturor veniturilor realizate sau prin majorarea cheltuielilor şi înregistrarea unor cheltuieli fictive, în scopul reducerii sumei de plată a TVA şi impozitului pe profit.
În perioada ianuarie-mai 2010 a crescut cu aproape şase procente şi numărul infracţiunilor în domeniul vamal, care se apropie de 500.
Majoritatea au ca obiect contrabanda şi comercializarea ilegală a ţigaretelor şi produselor din alcool.
Pentru combaterea acestor activităţi ilegale, la începutul lunii mai, ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a aprobat un plan de acţiune pentru cunoaşterea şi prevenirea activităţilor ilegale cu tutun din Ucraina şi Republica Moldova sau transportate pe Marea Neagră.
"În urma acestui plan, se desfăşoară mai multe activităţi în sistem integrat, poliţie-poliţie de frontieră, se beneficiază de suportul de specialitate al ofiţerilor DGIPI şi, de asemenea, se colaborează cu reprezentanţii celorlalte agenţii de aplicare a legii, respectiv unităţi de parchet, SRI şi ANAF.
"Se realizează astfel un cumul de competenţe şi o coordonare unitară", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Raluca Seucan.
De la începutul anului, Poliţia Română, Garda Financiară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională a Vămilor au desfăşurat aproape 250 de acţiuni care au dus la intocmirea a 113 dosare penale, doar 10 dintre ele nefiind soluţionate.