Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Statele Unite, „bază a politicii externe a României”

"Pentru România, Statele Unite vor rămâne în continuare baza politicii externe", a spus analistul de politică internațională Ștefan Popescu la „Apel Matinal”.

Statele Unite, „bază a politicii externe a României”
(COMBO) This combination of pictures created on November 4, 2020 shows Democratic presidential nominee Joe Biden gestures after speaking during election night at the Chase Center in Wilmington, Delaware, and US President Donald Trump speaks during election night in the East Room of the White House in Washington, DC, early on November 4, 2020. President Donald Trump and Democratic challenger Joe Biden are battling it out for the White House, with polls closed across the United States Tuesday -- and a long night of waiting for results in key battlegrounds on the cards. MANDEL NGAN, ANGELA WEISS / AFP

Articol de Radiojurnal, 04 Noiembrie 2020, 13:43

Americanii au votat așadar la alegerile prezidențiale după o cursă politică maraton care îi opune, repet, pe actualul președinte, Donald Trump, și pe rivalul acestuia, Joe Biden, totul, spun observatorii, pe fondul unei Americi divizate mai profund decât oricând în istoria recentă a Statelor Unite.

Alegătorii au format cozi la secțiile de vot din întreaga țară pe fondul pandemiei de coronavirus ce perturbă serios viața în America, iar peste 99 de milioane de americani au votat preliminar, fie în persoană sau prin corespondență, iar experții preconizează că numărul celor care și-au exprimat opțiunea politică ar putea ajunge la 160 de milioane, depășind cele 138 de milioane de voturi din anul 2016.

Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este analistul și comentatorul de politică internațională Ștefan Popescu. Avem de-a face în mod cert acum cu o prezență record a alegătorilor americani la urme. Cum putem, cum se poate explica acest interes?

Ștefan Popescu: Păi, prin pasiunea stârnită de această alegere între, care a fost de fapt un adevărat plebiscit pentru sau contra lui Donald Trump, pentru că despre aceasta a fost vorba, aceeași pasiune cu care a fost urmărită și aceeaşi pasiune stârnită și pe alte orizonturi geografice, pentru că și noi, în Europa, chiar dacă nu putem, nu am putut vota, am urmărit la fel de pasionaţi această cursă, care - iată! - se anunță atât de strânsă.

Realizator: A fost o luptă incredibilă, inclusiv pe rețelele sociale, pentru că la un moment dat, ieri, mă uitam alături de colegii mei, și Trump și Biden postau câte ceva la vreo cinci-șase minute, practic o avalanșă de texte, iar acum uitându-mă pe agențiile de presă, observ totuși tonul lui Donald Trump, care a început deja să vorbească despre un posibil furt al alegerilor.
Ștefan Popescu: Dar şi de o posibilă victorie, pentru că dacă ne uităm...

Realizator: Exact.
Ștefan Popescu: ... pe hartă, vedem, cu excepția Arizonei unde Joe Biden conduce, are un avans clar, în rest asistăm la o reeditare a hărţii electorale din 2016, când candidatul de atunci republican, Donald Trump, a învins-o pe candidata democrată, Hillary Clinton. Fără îndoială că mai trebuie să așteptăm, pentru că, de pildă, în Pennsylvania, un stat cheie foarte important, procesul de numărare a voturilor prin corespondență este /.../ dar dacă ne uităm la evoluțiile unor state cheie: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania și Carolina de Nord, vedem că actualul locatar de la Casa Albă are un avans considerabil.

Realizator: Da, să nu uităm ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani, apropo de de voturi. Hillary Clinton avea câteva milioane în plus și până la urmă, sistemul electoral american oricum rămâne complicat pentru mulți dintre noi...
Ștefan Popescu: Fără îndoială.

Realizator: ... dar el poate furniza surprize.
Ștefan Popescu: Fără îndoială, dar ceea ce se observă, se observă o oarecare dezamăgire totuși în tabăra democrată, nu au reușit cu toate problemele provocate de pandemie, mai ales de gestionarea dezastruoasă a pandemiei de către președintele Trump, de administraţia republicană, nu s-a reușit acel vot masiv în favoarea democraților. Şi iată că asistăm la o luptă strânsă nu numai pentru Casa Albă, pentru că trebuie să ne uităm și pe celelalte două hărţi electorale: Senat şi Camera Reprezentanţilor, unde votul este practic la egalitate între republicani și democrați, ceea ce ne arată un lucru, că fenomenul Donald Trump nu a fost un accident în 2016 şi este de fapt sau a fost de fapt şi este rodul unor transformări profunde din societatea americană, o societate care este divizată și tocmai această cursă foarte strânsă /.../ frustrări foarte mari într-o societate foarte tensionată.

Realizator: Apropo de transformări, cum ați caracteriza cei patru ani de mandat al președintelui Trump și oare cum ar putea arăta prezumtiv următorii patru ani cu Joe Biden la conducere?
Ştefan Popescu: Bine, v-aş da un răspuns aşa cum /.../ când a fost întrebat prin anii '70 care sunt rezultatele Revoluției franceze de la 1789 a spus: "E prea devreme pentru a ne pronunța". Da, fără îndoială, din punct de vedere economic până la venirea crizei Statele Unite au cunoscut, într-adevăr, un succes extraordinar, o creștere economică solidă, numeroase locuri de muncă create. Ei bine, pandemia de COVID-19 a dat lucrurile peste cap, pentru că ştim bine, în ianuarie, februarie credeam că nu va avea practic contracandidat, că va câştiga masiv...

Realizator: La pas.
Ştefan Popescu: La pas, alegerile. În politica externă am spus, situaţia este şi aici nuanţată, pentru că, într-adevăr, au fost multe lovituri de imagine fără niciun efect - de pildă, în Coreea de Nord - dar anumite progrese semnificative ce privește Orientul Mijlociu, mai ales dacă ne gândim la recentele acorduri de pace semnate cu Israelul şi, desigur, competiţia cu China a fost această temă importantă pe care ar fi avut-o orice președinte american, pentru că, din acest punct de vedere, din foarte multe puncte de vedere, dacă ne uităm la politica externă, Donald Trump a fost un continuator al lui Obama, chiar dacă nu a dorit să o recunoască, chiar dacă a căutat să se demarce de moştenirea predecesorului său, pentru că retragerea, redimensionarea americană pe mapamond a fost operată de Barack Obama. Primele reproşuri - sigur, n-au fost făcute la fel de brutal - dar primele reproşuri la adresa europenilor că nu plătesc cei 2% din PIB pentru apărare au fost formulate de Barack Obama şi competiţia cu China a început în ultimul mandat al lui Barack Obama./aburtica/aionescu

Realizator: Apropo de transformările de care vorbeați ceva mai devreme, cetățeanul român de rând judecă, îmi permit să cred, astfel: Noi nu avem nici în ziua de astăzi sau în ziua de astăzi avem nevoie de vize pentru a pleca în Statele Unite ale Americii. Oare se va schimba ceva dacă Joe Biden va veni la președinție?
Ștefan Popescu: Știți, eu cred că acest lucru este secundar.

Realizator: Evident!
Ștefan Popescu: Este secundar pentru că e vorba de un aspect tehnic, dar vreau să spun că problema vizelor nu este atât de importantă. Cred că cea mai importantă problemă este cea a investițiilor americane, a angajamentului american militar în România pentru securitatea României. De pildă, prefer să văd un angajament, iată, acordul în domeniul nuclear civil care înseamnă transfer de tehnologie în România, care înseamnă investiții în România, care va atrage un interes politic suplimentar în România, decât chestiunea vizelor. Eu sunt convins, cu timpul, și această mică problemă, foarte mică problemă va fi rezolvată care este, de fapt, aici avem un aspect foarte tehnic. Americanii urmăresc numărul de dosare respinse. Și până când nu atingem un anumit prag, adică nu coborâm acel prag, fără îndoială că nu vom obține.

Realizator: Da, trecem la lucrurile serioase. Repet, era o întrebare pe care și-o pun foarte mulți dintre cetățenii de rând, dar apropo de Parteneriatul Strategic al României cu Statele Unite, președintele Klaus Iohannis spunea că trebuie extins ca pilon de bază al politicii externe a țării noastre. Ce credeți că va urma? Indiferent de numele președintelui american.
Ștefan Popescu: Cum este și normal și cum ați spus și dumneavoastră, indiferent de numele președintelui american și cum este normal între doi aliați, ștafetă dacă va fi la Casa Albă nu va inflența deloc calitatea Parteneriatului Strategic cu România. Pentru România, Statele Unite vor rămâne în continuare baza politicii externe. Pentru Statele Unite, România rămâne un aliat semnificativ, atât în regiunea sud-estul Europei și la Marea Neagră, dar și în interiorul Uniunii Europene. Și vedeți că americanii au început prin atenția mult mai mare acordată Inițiativei celor Trei Mări să reconsidere statele din Europa Centrală și de Est. Și pe fondul Brexit-ului pentru că americanii au nevoie să aibă aliați în interiorul Uniunii Europene, iar acest lucru crește și valoarea de întrebuințare - nu-mi place această expresie, dar se folosește - a țării noastre ca aliat.
Realizator: Da, știu că o să răspundeți diplomatic acum, dar încerc, totuși, următoarea formulare. Pe cine mizați? Încercați un prognostic?
Ștefan Popescu: Mi se pare că Trump este favorizat în momentul de față. Mi se pare că are prima șansă, nu sunt sigur, dar are prima șansă.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
România 22 Decembrie 2024, 09:40

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis

Pe sectorul de drum în cauză se va interveni pentru deszăpezire, imediat după ce condițiile meteo vor permite acest lucru,...

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis