Sprijin umanitar românesc pentru refugiaţi din Africa de Nord
Secretarul de stat în ministerul de externe, Doru Costea, a declarat că România ar putea lua parte la efortul umanitar de sprijinire a valului de refugiaţi din Africa de Nord.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Martie 2011, 14:18
Ambasadorii ţărilor Uniunii Europene, acreditaţi la Bucureşti, vizitează vineri Centrul de Tranzit de Urgenţă de la Timişoara, pe fondul valului de refugiaţi generat de revoltele din lumea arabă.
În plus, autorităţile române au încheiat recent, cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi un acord de intensificare a colaborării, iar în acest context au apărut speculaţii că România ar putea primi refugiaţi din Africa de Nord.
Secretarul de stat în ministerul de externe, Doru Costea, a declarat că, deşi este o simplă coincidenţă între evenimente, România ar putea lua parte la acest efort umanitar.
"250 de locuri, raportat la câteva zeci de mii de refugiaţi, pare să fie puţin. În momentul de faţă, suntem în situaţia în care evaluăm dacă şi cum putem să fim de folos prin activarea acestui centru. Nu avem, la ştiinţa mea, până în momentul de faţă, primite solicitări specifice.
"În discuţiile pe care le-am avut cu Antonio Guterres, Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, ne-am referit, într-adevăr, şi la posibilitatea ca acest centru să fie utilizat", a declarat Doru Costea.
Sprijinul umanitar "ar putea fi un element pozitiv" pentru România
Directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, a declarat că o astfel de acţiune ar putea aduce un semnal politic foarte pozitiv pentru România.
"Nu cred că va fi atât de simplu, în sensul că noi luăm nişte refugiaţi şi ei ne primesc automat în Schengen, dar în orice caz, este un prilej pentru noi să dăm un semnal politic foarte pozitiv şi să arătm că putem să fim o parte din soluţie, şi nu o parte din problemă.
"Dacă statele din Occident şi mai din sud - Grecia, Italia, Spania - care sunt supuse acestui val de emigranţi primesc un ajutor din partea României şi Bulgariei, în cazul acesta, ar fi, repet, un semnal foarte pozitiv pentru noi, ca ţară, că suntem capabili să ne asumăm nişte responsabilităţi", a declarat Cristian Ghinea.
Secretarul de stat Doru Costea a subliniat că asistenţa umanitară este, de fapt, o investiţie şi a spus că de ficare dată când România a oferit ajutor, rezultatele au fost în beneficiul ţării.
"Efectul a fost deosebit. Aşa ceva nu se uită. Nu au uitat, în consecinţă, nici alţii cărora le-am acordat asemenea asistenţă, fie ea umanitară, fie în proiectele de dezvoltare. Constituie investiţii, de fapt", a declarat Doru Costea.
Secretarul de stat pentru afaceri globale în cadrul ministerului de externe, Doru Costea, va fi în dialog cu realizatorul Carmen Gavrilă la emisiunea Interviul Serii la Radio România, de la ora 18:30.