Sprijin financiar de 90 de milioane de lei pentru R. Moldova
Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că decizia a fost luată luni, în ultima şedinţă de guvern din 2013, la care a luat parte şi şeful executivului de la Chişinău, Iurie Leancă.
Articol de Alin Şerbănescu, 24 Decembrie 2013, 07:48
România va sprijini financiar Republica Moldova cu 90 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare din statul vecin.
Anunţul a fost făcut luni de către premierul Victor Ponta, după şedinţa de guvern la care a fost invitat şi omologul său de la Chişinău, Iurie Leancă.
Şeful executivului de la Bucureşti a mai spus că începând cu luna februarie a anului viitor, cetăţenii moldoveni care au viză pentru un stat membru al spaţiului Schengen de liberă circulaţie vor putea intra în ţara noastră fără nici o altă viză suplimentară.
Anul 2013 a fost pentru relaţia bilaterală Chşinău-Bucureşti unul foarte productiv - a apreciat premierul Iurie Leancă, prezent luni la ultima şedinţă a guvernului de la Bucureşti.
În opinia sa, sprijinul autorităţilor române se înscrie în spiritul agendei europene de modernizare a societăţii şi instituţiilor statului moldovean.
Iurie Leancă crede că şi anul viitor, relaţiile dintre cele două state vor fi la fel de strânse, chiar dacă 2014 este anul alegerilor atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău.
"Faptul că la Vilnius am reuşit să avansăm deocamdată cu parafarea acestor documente, dar oricum, este un pas foarte important; nu am dubii că vom reuşi la anul să semnăm acordul de asociere, acordul de liber-schimb, astfel încât vom construi aranjamente comerciale, economice, cadrul juridic, care va face astfel încât integrarea noastră economică şi, sper, ulterior politică în spaţiul european, împreună cu România şi prin România, va face un proces absolut firesc" a spus Iurie Leancă.
România susţine în continuare drumul pro-european al Chişinăului - a precizat la rândul său premierul Victor Ponta, pronunţându-se pentru susţinerea prin proiecte concrete a autorităţilor moldovene.
În ceea ce priveşte impactul amânării accizei la carburanţi, premierul Victor Ponta a precizat că după primele trei luni vor fi făcute calculele necesare pentru a se evalua dacă este vorba de venituri suplimentare, aşa cum aprecia recent preşedintele Traian Băsescu sau, dimpotrivă, dacă va fi aşa cum guvernul a estimat.
"Ştiu şi cei de la FMI şi de la Comisia Europeană că a existat un blocaj pur politic, fără nici o legătură cu realităţile fiscal-bugetare. Preşedintele a refuzat să promulge bugetul fără acest decalaj de trei luni.
"Concluziile strict pe cifre le putem avea după primul semestru şi nu există nici o rectificare în primul semestru. Rectificarea poate avea loc după primul semestru" a afirmat prim-ministrul.