Spitalul din Slatina se confruntă cu un deficit acut de medici
Numărul insuficient de medici reprezintă o mare problemă la Spitalul Judeţean de Urgenţe Slatina, unde, în prezent, este nevoie de peste 50 de medici.
Articol de Laura Stoican, Olt, 10 Septembrie 2010, 13:30
De o lună unitatea spitalicească nu are niciun medic specialist în ortopedie infantilă deşi zilnic vin pacienţi care au nevoie de îngrijiri din partea unui specialist, iar la chirugie infantilă e un singur medic.
Şi la secţia de ortopedie pentru adulţi e deficit de medici.
Reprezentanţii unităţii sanitare spun că la secţia de anestezie şi terapie intensivă este un deficit de 5 medici, la Unitatea de primire urgenţe este un deficit de 13 medici, iar la secţiile de pshiatrie, recuperare, chirurgie plastică şi cardiologie nu sunt medici suficienţi.
Spitalul Judeţean de Urgenţe Slatina ar putea rămâne însă cu şi mai puţini medici după ce în ultimele săptămâni s-au înmulţit zvonurile privind plecări la clinici din străinate.
Reprezentanţii spitalului admit că ştiu de aceste zvonuri dar spun că deocamdată niciun medic nu a depus vreun document la conducerea spitalului din care să reiasă că va pleca din instituţie.
Normativele spun că, pentru o unitate de primiri urgenţe a unui spital judeţean de urgenţă cum este cel de la Slatina trebuie să fie 18 medici angajaţi.
Deficitul de medici este accentuat de lipsa asistenţilor şi a brancardierilor
În prezent, la Unitatea de primire urgenţe Slatina sunt doar cinci medici angajaţi ai Spitalului şi alţi patru rezidenţi în anul I, respectiv anul II.
Un medic lucrează şapte ore pe zi la Unitatea de primire urgenţe şi consultă, în medie, 30 - 40 pacienţi, dar tragedia vine însă când acelaşi medic, care a lucrat şapte ore, program normal, este de gardă alte 12 ore, timp în care consultă şi 80 de pacienţi.
Pe lângă cei nouă medici care sunt la Unitatea de primire urgenţe, în unitate mai lucrează 47 de asistenţi medicali şi 16 brancardieri.
Deficit de personal este la fiecare dintre aceste trei categorii de angajaţi, dar de departe cel mai rău stau medicii, care ar trebui să fie cu opt mai mulţi.
Potrivit normativelor de personal, în UPU ar trebui să fie 55 de asistenţi medicali, cu opt mai mulţi decât în prezent, şi 20 de brancardieri, deficitul fiind de patru.
În Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina lucrează în prezent 171 de medici şi 800 de asistente.