Spitalul de Urgenţă Bistriţa, dotat cu cititoare de carduri
În cazul medicilor de familie, cardurile sunt ceva mai scumpe față de cele de spital fiindcă trebuie să aibă şi opţiunea de inscripţionare.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 15 Ianuarie 2015, 10:51
Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cea mai importantă unitate medicală din judeţ, s-a dotat cu 40 de cititoare de carduri pentru fiecare secţie şi este gata să implementeze sistemul de la 1 februarie aşa cum prevede legea.
Conducerea estimează însă că vor fi probleme cu pacienţii care uită chiar şi acum să vină cu acte de identitate la spital. Dacă oamenii nu vor ţine minte PIN-urile, există riscul ca ritmul internărilor să fie mult diminuat.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a investit circa 8000 de lei în 40 de cititoare de carduri de sănătate pentru toate secţiile. Aparatele nu pun probleme personalului medical, dar există riscul să încetinească ritmul internărilor.
Profesorul universitar doctor Mircea Gelu Buta, managerul unităţii, spune că din punctul de vedere al medicilor, cardul nu îngreunează activitatea.
"Dar daca oamenii nu prezinta elementele de identificare, nu putem intra în baza de date să efectuăm analizele", a declarat dr. Mircea Gelu Buta.
Cititor de card de sanatate. Foto: Cristiana Sabau.
Şi medicii de familie s-au dotat cu cititoare de carduri
În cazul medicilor de familie, cardurile sunt ceva mai scumpe fiindcă trebuie să aibă şi opţiunea de inscripţionare.
Cei care lucrează la ţară spun că îşi vor nota PIN-urile pacienţilor ca să îi ajute în caz că le uită.
Peste 200.000 de bistriţeni au primit carduri de sănătate
Bistriţenii care nu au primit carduri de sănătate pot verifica online sau telefonic dacă acestea se află la CJAS.
Pentru simplificarea procedurii de eliberare şi pentru a evita deplasarea inutilă la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud a persoanelor care nu au primit cardurile naţionale de sănătate, asiguraţii din judeţ pot verifica în două moduri dacă apar pe lista de carduri returnate: online sau la un număr TelVerde.
Pe pagina de internet a instituţiei, www.casbn.ro, în fişierul anexat comunicatului privind eliberarea cardului naţional de sănătate, postat pe prima pagină, la data de 13 ianuarie, oamenii pot vedea dacă se află cardurile lor la CJAS.
Această verificare poate fi făcută şi telefonic la numărul gratuit telverde 0800800972.
În cazul în care asiguratul nu se regăseşte pe lista publicată pe pagina de internet, înseamnă că nu i s-a editat cardul de sănătate şi urmează ca, la o data ulterioară, acesta să fie editat şi distribuit.
De asemenea, asiguraţii care au primit carduri de sănătate cu date incorecte (numele, prenumele sau adresa), vor fi informaţi cu privire la modalitatea de corectare de îndată ce vor exista reglementări în această privinţă.
Numărul cetăţenilor din Bistriţa-Năsăud care apar pe lista de carduri este de 13.601.
Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015.