Spitalele "trebuie să respecte programul de vizite"
Ministerul Sănătăţii a reglementat, unitar, programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice.
Articol de Adriana Turea, 10 Ianuarie 2013, 17:15
Spitalele sunt obligate să respecte reglementările Ministerului Sănătăţii privind programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice, a declarat ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu.
El a precizat că sistemul sanitar trebuie să fie prietenos cu omul în suferinţă.
Cetăţeanul trebuie să aibă în permanenţă legătură cu familia sau cei care au grijă de el. şeful sănătăţii a atras atenţia managerilor din spitale că trebuie să respecte actul normativ privind orele de vizită în instituţiile medicale, care transpune în fapt legislaţia europeană.
Ministrul i-a cerut demisia directorului executiv al DSP Constanţa
Ministrul a anunţat că a cerut directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa să îşi prezinte demisia pentru managementul defectuos al spitalelor din judeţ.
În luna decembrie, ministerul Sănătăţii a reglementat, unitar, programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice.
Conform actului normativ, programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15,00 - 20,00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10,00 - 20,00.
Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane şi pot fi vizitaţi maximum 2 pacienţi în acelaşi timp.
Vizitele la terapie intensivă, permise doar membrilor familiei
Vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne.
Ordinul mai prevede obligativitatea ca secţiile/compartimentele de terapie intensivă să aibă un număr de telefon prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea şi evoluţia pacientului, de care să fie informaţi şi aparţinătorii.
De asemenea, pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile/ compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.