Specialiştii caută explicaţii pentru cutremurele din Izvoarele
La două săptămâni de când în judeţul Galaţi au început să apară cutremure repetate, oamenii de ştiinţă şi autorităţile nu au oferit încă o explicaţie clară a cauzelor.
Articol de Radiojurnal, 07 Octombrie 2013, 08:23
Specialişti de la Institutul Naţional de Fizica Pământului vor analiza luni, împreună cu experţi de la petrol şi gaze, situaţia din zona gălăţeană Izvoarele.
La două săptămâni de când în judeţul Galaţi au început să apară cutremure repetate, oamenii de ştiinţă şi autorităţile nu au oferit încă o explicaţie clară a cauzelor care duc la producerea unor astfel de fenomene, iar localnicii sunt tot mai panicaţi.
Între timp, experţii aflaţi în zonă au explicat că există un stres puternic în scoarţa terestră, care a reactivat o falie seismică.
Potrivit acestora, fenomenul nu poate fi oprit, dar sunt semne că se află în regres şi ar trebui să urmeze o perioadă descrescătoare a activităţii seismice.
"S-a reactivat o falie care este situată în apropiere de localitatea Izvoarele, care a mai dat cutremure de-a lungul timpului, dar acum este o activare ieşită puţin din comun. Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze", spune Adrian Grigore, şeful echipei de specialişti aflate la Galaţi.
Seismologii iau în calcul şi o posibilă legătură între producerea mişcărilor telurice din zona Galaţi şi cele două cutremure din Vrancea de duminică dimineaţă.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4:37, în zona Vrancea, care a fost simţit în sudul şi estul ţării, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Hartă: Cutremurul cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter produs duminică, în zona Vrancea. Sursa: INFP.
Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional de Fizica Pământului spune că "este o coincidenţă frapantă între ce s-a întâmplat la Galaţi şi Vrancea. La prima vedere aş zice că n-ar fi legătură, din ce ştim noi. Însă rămâne de văzut, de studiat, pentru că e prea mare coincidenţa", a mai adăugat directorul Institutului Naţional de Fizica Pământului.