Spaţiul aerian românesc rămâne închis
Norul de cenuşă vulcanică traversează spaţiul României la peste şase mii de metrii şi nu constituie un pericol pentru populaţie, anunţă autorităţile.
Articol de Ionuţ Dragu, 18 Aprilie 2010, 11:54
Premierul Emil Boc a anunţat că spaţiul aerian al României va rămâne închis până luni la ora 12,00.
Anunţul survine deciziei comitetului de urgenţă, constituit la Guvern pentru gestionarea situaţiei create de deplasarea norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda.
Pe de altă parte, restricţia nu va fi aplicată aeronavelor care survolează România la o altitudine de peste 8.000 metri, a precizat premierul.
În cadrul comitetului de urgenţă, Emil Boc a declarat că nu există recomandări speciale pentru populaţie mai ales că "nu există depăşiri ale concentraţiilor maxime admise de poluanţi şi nu există probleme din punct de vedere al calităţii aerului".
Emil Boc a cerut populaţiei să înţeleagă că decizia de restricţionare a traficului aerian nu a fost luată exclusiv la iniţiativa autorităţilor române, ci este legată direct de informaţiile comunicate de către reprezentanţii Aviaţiei Civile Europene şi cei ai Uniunii Europene, cu caracter obligatoriu pentru România.
Totuşi, aeroporturile pot efectua zboruri de urgenţă, cum ar fi cele medicale.
De sâmbătă seara de la ora 18,00, nici un avion nu a mai decolat sau aterizat pe aeroporturile din România.
De această măsură au fost afectate peste 120 de curse programate pentru duminică de pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa.
Potrivit Ministerul Mediului prezenţa norului de cenuşă vulcanică la 6000 de metri nu are efecte nocive asupra populaţiei.
După ce au studiat modelul de dispersie a cenuşii vulcanice la nivelul solului specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că România nu va fi afectată de prezenţa norului.
Agenţiile pentru Protecţia Mediului din întreaga ţară monitorizează permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie, precum şi pulberile cu dimensiuni foarte mici.