Soţii Bodnariu "şi-ar putea recupera copiii"
Potrivit deputaţilor români care au fost în Norvegia, autorităţile norvegiene se gândesc să schimbe legile privind protecţia copilului.
Articol de Denisa Udroiu, 28 Ianuarie 2016, 07:24
Soţii Bodnariu şi-ar putea recupera copiii - asta susţin deputaţii români care au fost în Norvegia pentru a rezolva acest caz.
Autorităţile norvegiene se gândesc chiar să schimbe legile privind protecţia copilului.
Mai mult, se gândesc chiar să înfiinţeze un tribunal al familiei, în urma cazului Bodnariu.
În context, e bine de ştiut şi faptul că pentru a asigura o mai bună protecţie a copiilor, legislaţia finlandeză a fost modificată.
În Finlanda s-a urmărit responsabilizarea personalului educativ şi medical în raportarea comportamentelor violente asupra copiilor, iar poliţia a explicat în ce constau modificările legislative.
Oricum, mai este de aşteptat până în martie, atunci când justiţia norvegiană se va pronunţa asupra cazului Bodnariu.
Potrivit legii, oricine lucrează cu copii, profesori, educatoare, îngrijitoare, doctori, asistente, are obligaţia să anunţe orice suspiciune de abuz la poliţie şi la protecţia copilului, de la vânătăi până la smucituri şi insulte.
De la modificarea legii, poliţia a anunţat că acest sistem de dublă siguranţă a dat roade: numărul cazurilor raportate de către personalul educativ şi medical s-a înmulţit.
Au fost semnalate cu o treime mai multe abuzuri în ce priveşte copiii, în timp ce pentru adolescenţi s-a înregistrat o scădere.
Numărul anchetelor aduse în faţa justiţiei a rămas cam la fel, semn că abuzurile reale nu s-au înmulţit.
Personalul îşi face însă probleme pentru că doreste să păstreze intactă relaţia cu părinţii, care, dacă se consideră puşi sub lupă, pot începe să ascundă felul real în care se comportă cu copiii.
Autorităţile ştiu că o mare parte din aceste suspiciuni sunt doar suspiciuni care nu vor fi confirmate şi nu vor rezulta în anchete, dar preferă să se confrunte cu un mai mare număr de cazuri decât să treacă pe lângă abuzuri rămase neinvestigate.
Adesea vânătăile sunt doar semnele jocului între copii dar până nu vezi care este situaţia nu poţi fi precis.
În societatea finlandeză celor mai mulţi nu le place să fie cei care tulbură apele şi ar prefera să nu intervină ca să nu fie rău văzuţi.
De aceea legea a instituit obligativitatea raportării semnelor de violenţă şi încurajează pe oricine să o facă fără să stea pe gânduri.
Înainte, cazurile de abuz erau anunţate la Protecţia Copiilor, care decidea dacă să anunţe sau nu poliţia.
Din cauza ierarhiei în acest sistem al protecţiei copiilor şi a lipsei de responsabilizare, un caz grav de maltratare care a fost semnalat de 11 ori la Protecţia Copilului a rămas neinvestigat şi s-a soldat cu omorârea fetiţei de către părinţi.
Legea interzice bătaia şi alte violenţe fizice, abuzul sexual, neglijenţa.
Pe de altă parte, hărţuirea şcolară şi pe internet sunt foarte numeroase, iar proiectele care să le prevină prea puţine.