Sondaj: Românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană
Românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană, la 10 ani de la aderare, indică rezultatele unui sondaj prezentat, astăzi, de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
Articol de Andrei Şerban, 27 Noiembrie 2017, 12:38
Românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană, la 10 ani de la aderare, indică rezultatele unui sondaj prezentat, astăzi, de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
Peste 50% dintre cetăţeni consideră că vocea lor este auzită în Uniune.
Şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea, a precizat că sondajul făcut la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană arată că românii susţin planul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, numit "Unitate pentru toţi".
Angela Cristea crede că românii au devenit mai activi în spaţiul comunitar european.
Angela Cristea: 54% dintre români consideră că vocea lor este auzită în Uniunea Europeană. Este prima dată când avem o majoritate în acest sens, iar noi am interpretat asta ca pe o asumare mai puternică, din partea românilor, a statului de cetăţeni europeni activi.
Reporter: Consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a remarcat faptul că românii cred că ţara lor a devenit mult mai importantă şi în lume.
Laurenţiu Ştefan: Românii simt că suntem o voce. Şi, atenţie, nu numai în Uniunea Europeană, ci şi în lume. Deci, dintr-o dată, poziţia României în lume s-a schimbat, s-a schimbat în bine.
Reporter: Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, crede că sondajul dovedeşte, din nou, că români cred în valorile europene.
Victor Negrescu: Uniunea Europeană este asociată de către români cu câteva calificative extrem de importante: este democratică, protectoare, solidară. Înseamnă că, într-adevăr, cetăţenii români identifică foarte multe aspecte pozitive şi identifică Uniunea Europeană cu un set de valori.
Reporter: Sondajul mai arată că, în opinia românilor, principalele avantaje ale aderării sunt legate de găsirea unui loc de muncă într-un alt stat membru, accesul la mai multe bunuri şi impactul pozitiv al fondurilor europene.
Iar principalele dezavantaje sunt scăderea puterii de cumpărare, exodul forţei de muncă înalt calificată şi concurenţa din partea companiilor internaţionale.