"Soluţii" pentru evitarea inundării zonelor locuite
Inundaţiile din ultima perioadă au readus în atenţie problema hărţilor cu zonele inundabile, dar şi a aplicării strategiei europene din domeniu.
Articol de Alexandra Cristea, 16 Iulie 2010, 15:31
Inundaţiile din ultima perioadă au readus în atenţie problema hărţilor unora dintre zonele inundabile, dar şi a aplicării strategiei europene din domeniu. Mai mulţi primari din zonele afectate au invocat nevoia refacerii acestor hărţi, dar şi chestiunea autorizaţiilor eliberate pentru construcţii în localităţile cu risc de inundaţii.
Uniunea Europeană a adoptat în 2007 Directiva de management a inundaţiilor. Implementarea legislativă în România s-a făcut la începutul acestui an, când a fost modificată Legea apelor. Astfel, la această oră există o strategie de apărare împotriva inundaţiilor pe 10 ani. Aceasta cuprinde printre altele şi hărţi cu zonele de risc de inundabilitate.
Purtătorul de cuvânt de la Apele Române, Ana Maria Tănase spune că ultima actualizare a acestor hărţi s-a făcut în luna martie. Cu toate acestea, în cazul municipiului Dorohoi, de exemplu, pârâul Buhai nu figura pe harta de risc, chiar dacă mai ieşise anterior din matcă.
Purtătorul de cuvânt de la Apele Române, Ana-Maria Tănase, susţine că în cazul Dorohoi, este necesar un complex de lucrări.
"Demararea unui program de amenajare a torenţilor şi de evitarea a acestor viituri şi scurgeri de pe versanţi, respectiv un program de împădurire, nu doar diguri sau acumulări" a declarat Ana-Maria Tănase.
Avize de la Apele Române pentru noile locuinţe
În plus, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a emis un ordin care interzice primăriilor să mai elibereze autorizaţii de construcţie a locuinţelor fără avizul Apelor Române.
Purtătorul de cuvânt, Ana-Maria Tănase, afirmă că din păcate până acum avizul Sistemului de gospodărire a apelor nu era obligatoriu.
"Noi nu am emis niciodată avize de gospodărire a apelor în zone inundabile. Este interzis prin lege. Şi nici nu vom emite vreodată. Prin urmare, dacă nu ai aviz de gospodărire a apelor, înseamnă că acea casă este în zonă inundabilă. Prin urmare, autoritatea locală nu mai trebuie să-i de autorizaţie în acea zonă. Până în acest an, nu exista această clarificare legislativă. Mai rămâne problema ce o să se întâmple cu zonele unde deja s-a construit în zone inundabile, pentru că, după cum ştiţi foarte bine, legea nu poate fi aplicată retroactiv" a declarat Ana-Maria Tănase.
Prin urmare, refacerea hărţilor de risc de inundaţii are termen anul 2013, iar integrarea lor în planul de management al inundaţiilor trebuie să aibă loc până în 2015.