Soluţii pentru algele de pe litoral
Autorităţile din Constanţa au căutat o soluţie de a scăpa de alge iar cercetătorii institutului Grigore Antipa au demarat un proiect menit să folosească algele în scopuri terapeutice.
22 Februarie 2011, 11:58
Algele continuă an de an să dea bătăi de cap celor care se află pe litoral. Plajele din staţiuni sunt uneori invadate de masa verde.
Pe lângă mirosul respingător pe care sunt nevoiţi să îl suporte, turiştii trebuie să îşi petreacă tot timpul pe plajă, pentru că în apă nu se poate intra iar mulţi dintre ei spun că după o asemenea experienţă sunt nevoiţi să se orienteze spre alte zone.
Acestea sunt motivele pentru care autorităţile au căutat o soluţie de a scăpa de alge iar cercetătorii Institutului de Cercetare Marină Grigore Antipa din Constanţa au demarat un proiect menit să folosească algele în scopuri terapeutice.
Directorul institutului Grigore Antipa, Simion Nicoalev spune că industria farmaceutică este prima care poate beneficia de pe urmele algelor marine aduse la ţărm. Ele conţin minerale, iod, brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fier, fosfor, sulf, zinc, celuloze precum şi mai multe vitamine.
Şi industria cosmetică este interesată de biomasa verde marină iar cercetătorii constănţeni s-au gândit că poate fi folosită în scopuri terapeutice. Se pot face băi cu alge marine sau aplicaţii locale cu alge calde, simple sau amestecate cu nămol.
Ele pot fi folosite pe post de combustibil sau ca hrană pentru populaţie din cauza conţinutului mare de săruri conţinute. Algele se pot consuma prăjite, fierte, înăbuşite, sau preparate la rece, în funcţie de gusturi sau bucătar.
Cercetătorii români nu sunt singurii care caută soluţii pentru folosirea algelor. Un proiect norvegian derulat în parteneriat cu unoversitatea Ovidius din Constanţa are ca obiectiv folosirea biomasei algale marine de pe coasta Mării Negre pentru realizarea unui compozit biosolid inovativ ca fertilizator agricol, 100% ecologic.
Proiectul vizează atât exploatarea algelor cât şi a nămolului rezidual rezultat la staţiile de tratare a apelor. Proiectul este susţinut financiar printr-un grant oferit de Programul Norvegian de Cooperare cu România/ Norway Grants şi vizează exploatarea a două tipuri de deşeuri, nămolul şi biomasă algala marină, nevalorificate până în prezent.
Acest proiect ar putea rezolva, printre altele, problema algelor marine care creează atât de multe inconveniente turismului estival de pe litoralul românesc, şi nu numai. În urma cercetărilor de până în prezent, a rezultat o cerere de brevet de invenţie, produsul urmând a fi patentat atât în UE, cât şi în Norvegia.