Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Situaţia spitalelor propuse pentru reprofilare

În mai multe judeţe, autorităţile locale au refuzat să acceseze programul ministerului sănătăţii, iar în anumite zone, sunt anunţate proteste.

Situaţia spitalelor propuse pentru reprofilare
Pacienţi mutaţi din spitale propuse pentru reprofilare. Foto: Agerpres

01 Aprilie 2011, 12:31

Mai multe unităţi medicale propuse pentru reprofilare au anunţat că nu vor accesa programul propus de ministerul sănătăţii.

În timp ce o parte din cadrele medicale au început mutarea pacienţilor către alte unităţi, alţi medici au anunţat că vor organiza proteste.

Bucureşti

În Capitală, la Spitalul Caritas are loc transferul ultimilor 60 de pacienţi aflaţi în unitatea medicală, transmite Agerpres.

Spitalul Caritas este singura unitate din Bucureşti care a fost propusă pentru a se transforma în centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.

Spitalul are 470 de angajaţi şi cea mai mare parte va merge de la Medicală la Spitalul "Teodor Burghele", cei de la Ginecologie la Malaxa şi cei de la Chirurgie la Carol Davila.

Arad

În judeţul Arad, trei spitale au fost trecute pe lista transformării acestora în centre pentru vârstnici.

Este vorba despre Spitalul din Gurahonţ, Spitalul Orăşenesc din Sântana şi Centrul de Sănătate de la Chişineu-Criş.

Autorităţile locale din Sântana şi Gurahonţ nu comentează decizia desfinţării celor două unităţi medicale transformate în case de batrâni.

La Sântana, secţiile spitalului vor fi transformate în ambulatoriu de specialitate de zi.

Iar cazurile grave vor fi direcţionate către Spitalul Clinic Judeţean Arad.

De asemenea, se intenţionează înfiinţarea unui punct de lucru în Sântana al Serviciului de Ambulanţă Arad.

În oraşul Chişineu-Criş autorităţile locale nu vor sa închidă Centrul de Sănătate, mai ales că au fost investiţi aici peste 900.000 de lei în aparatură medicală, ne-a transmis corespondentul Radio România, Ioan Suciu.

Bistriţa Năsăud

Circa o sută de persoane au protestat, vineri, faţă de intenţia ministerului sănătăţii de a desfiinţa Centrul de Sănătate Teaca, printre acestea numărându-se mai mulţi localnici şi angajaţi ai instituţiei.

Protestul a început în jurul orei 13:30 şi s-a încheiat după circa o oră în care oamenii au stat în curtea Centrului de Sănătate Teaca.

Consiliul Local Teaca, întrunit joi în şedinţă ordinară, a adoptat o hotărâre prin care se opune desfiinţării centrului de sănătate din localitate şi transformării lui în cămin de bătrâni. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Centrul de Sănătate Teaca a fost construit de Crucea Roşie din Austria în 1993, iar la el au fost arondate cinci comune, Teaca, Galaţii Bistriţei, Urmeniş, Milaş şi Silivaşu de Câmpie în care locuiesc, în total, circa 14.000 de oameni.

Centrul a avut iniţial 50 de paturi care sunt dispuse în camere cu câte trei locuri, au baie proprie şi sunt în stare bună de funcţionare.

De-a lungul timpului, numărul de paturi a oscilat între 15 şi 30 de paturi, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cristiana Sabău.

Botoşani

În judeţul Botoşani trei spitale se află pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii: Spitalul Orăşenesc Truşeşţi, Spitalul Darabani şi Sanatoriul Guranda.

Guvernul a decis, joi, că Spitalul Truşeşti va fi transformat în azil de bătrâni.

"Noi nu am avut încotro. Am avut de ales între două rele. De astăzi, spitalul a fost închis, nu se mai fac internări, iar medicii şi tot personalul de acolo nu mai desfăşoară niciun fel de activitate. Bolnavii au fost evacuaţi, cei cu boli mai grave au fost trimişi către Spitalul Judeţean Mavromati, iar ceilalţi au fost trimişi acasă. Acum urmează să vedem ce se întâmplă cu personalul." "Din cei 76 de angajaţi de la spital, 46 vor fi redistribuiţi de către Direcţia de Sănătate Publică, iar restul vor lucra în cadrul căminului de bătrâni", a declarat Petrea Chiribuţă, primarul din Truşeşti.

La Darabani, situaţia este mai ciudată. Autorităţile au închis încă de ieri spitalul şi au evacuat toţi bolnavii.

Marea majoritate au fost externaţi forţat, iar patru cazuri, care au necesitat supraveghere medicală au fost transferate la Spitalul Municipal Dorohoi şi asta în ciuda tuturor demersurilor făcute la nivel central pentru menţinerea spitalului, existând chiar şi o Hotărâre a Consiliilor Locale din Darabani şi Dorohoi, prin care aleşii şi-au dat acceptul ca unitatea din Darabani să devină secţie exterioară a Spitalului Orăşenesc Săveni.

Despre soarta angajaţilor încă nu ştie nimeni nimic, informează corespondentul Radio România, Gina Poenaru.

Sanatoriul Guranda, care de peste şase decenii adăposteşte şi tratează bolnavii de TBC, ar putea deveni azil de bătrâni, dacă ministerul va decide acest lucru în final, măsură cu care autorităţile judeţului nu sunt de acord.

Bolnavii de aici ar putea fi transferaţi în judeţe, care deţin unităţi sanitare de profil, transmite aceeaşi sursă.

Brăila

Preşedintele Consiliului judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că încă nu este clar ce trebuie să se facă de la 1 aprilie.

La Brăila spitalul TBC şi Maternitate vor deveni secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă, iar spitalul de Psihiatrie ar putea trece din administrarea Primăriei la judeţ.

Potrivit corespondentului Radio România, Gina Bihor, la Brăila nu s-a pus problema desfiinţării de spitale şi transformarea lor în cămine pentru bătrâni.

Buzău

Jumătate din spitalul din Vintilă Vodă, singurul spital comunal din ţară care nu a înregistrat datorii în ultimii ani devine începand de astăzi cămin pentru bătrâni.

Personalul medical de aici a fost redistribuit către Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri de Maximă Siguranţă Sapoca şi către Spitalul Judeţean Buzău.

Spitalul din Vintilă Vodă este singurul care a acceptat transformarea în cămin pentru bătrâni, ne-a transmi corespondentul Radio România, Cristina Moise.

Caraş Severin

În Caraş Severin, Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu, prin decizia unanimă a Consiliului Local şi a cadrelor medicale, nu va accesa programul oferit de ministerul sănătăţii şi va rămâne spital orăşenesc.

În ceea ce priveşte oraşul Anina, Consiliul Local a hotărât să menţină spitalul şi, prin urmare, nu a lansat o cerere către organele în drept de reprofilare a unităţii spitaliceşti din localitate. Spitalul din Oţelu Roşu are 16 medici, 62 de asistente medicale şi alţi 34 de angajaţi.

După cum recunoaşte chiar şi prefectul Octavian Tunea, spitalul are una dintre cele mai bune dotări din judeţ.

Cu toate acestea, el a fost inclus pe lista neagră a spitalelor ce urmează să se transforme în azile pentru bătrâni, ne-a informat corespondentul Radio România, Mario Balint.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, Dragoş Luca, dacă totuşi Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu va fi desfiinţat, angajaţii vor fi redistribuiţi în judeţ:

"În cazul în care spitalul se transformă în azil, va fi păstrat personalul medical necesar pentru situaţii de acest gen. Dacă se desfiinţează, medicii şi asistentele vor fi redistribuite în judeţ, în judeţele limitrofe ori în cele din restul ţării, în funcţie de nevoi. Şi într-un caz, şi în celălalt, personalul auxiliar nu intră în calcul", a explicat Dragoş Luca.

Cluj

În judetul Cluj, spitalul din comuna Mociu ar urma să devină cămin pentru bătrâni. Măsura a stârnit proteste vehemente, în conditiile în care în comună se mai află alte cinci cămine pentru bătrâni, iar pentru a ajunge la un spital, trebuie să străbată o distanţă de 40 de kilometri, pâna în Cluj-Napoca.

Potrivit corespondentului Radio România, Claudiu Pădurean, primarul Marton Horvath şi consilierii locali au anunţat că demisioneaza dacă această măsură va fi pusă în practică.

Constanţa

Spitalul de la Cernavodă rămâne unitate medicală cu paturi cu personalitate juridică.

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, prezent la Constanţa, a declarat că deşi consideră că spitalul de la Cernavodă ar fi trebuit transformat într-un cămin de persoane de vârsta a treia, acesta îşi menţine totuşi personalitatea juridică din cauza existenţei Centralei Nucleare Electrice de la Cernavodă.

"Singurul motiv pentru care spitalul din Cernavodă nu se regăseşte pe lista de reprofilare este că el e cuprins într-un plan strategic datorită existenţei Centralei Nucleare, altfel în continuare am reţineri serioase cu privire la necesitatea menţinerii lui în sistem.

"Dar el nu va fi comasat şi propus la reprofilare datorită acestui plan care există", a declarat Cseke Attila.

Galaţi

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galati, Valentin Boldea, s-a deplasat în această dimineaţa la Spitalul de Boli Cronice Ivesti, care urmează să fie transformat în azil pentru bătrâni, nemaiavând finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Consiliul Judeţean Galaţi – instituţie care are în administrare spitalul – nu este însă de acord şi a trimis o solicitare ministerului sănătătii, în care cere ca spitalul de la Ivesti să nu fie transformat în azil pentru batrâni, ci în unitate socio-medicala, ne-a transmis corespondentul Radio România, Maria Mândiţa.

Hunedoara

În Hunedoara situaţia spitalelor care urmează să fie reprofilate este incertă.

La Petrila consilierii locali au aprobat comasarea Spitalului de Boli Cronice din localitate cu cel de la Petroşani.

Potrivit corespondentului Radio România, Ilie Pintea, primarul localităţii se află la Bucureşti pentru a încerca să obţină de la ministrul sănătăţii aprobarea acestei comasari, cu toate că oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spun că acest lucru nu mai este posibil.

Potrivit acestora, cei 63 de pacienti internati în prezent la Petrila vor fi transferaţi la alte unităţi medicale doar dacă administraţia va solicita acest lucru.

În aceste conditii, bolnavii stau cu bagajele făcute şi nu ştiu dacă vor fi trimişi în altă parte sau vor ramâne în spitalul de la Petrila.

Ialomiţa

În Ialomiţa, 13 cetăţeni cu probleme de sănătate, internaţi la secţia de psihiatrie a Spitalului orăşenesc Ţăndărei, au fost externati, în aceasta dimineată, după ce au primit un ultim tratament medical, informează corespondentul Radio România, Gheorghe Zavelea.

Măsura a fost luată în urma închiderii spitalului, a aplicării ordonanţei prin care unităţile spitalicesti vizatenu au voie să încheie contracte cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Administraţia locală a anunţat că va ataca actul normativ la Curtea de Apel.

Maramureş

În Maramureş sunt prevăzute pentru transformarea în cămine pentru bătrâni spitalele din oraşele Baia Sprie şi Somcuta Mare, iar redistribuirea personalului medical urmând să aibă loc de luni, 4 aprilie.

În şedinta Comisiei de Dialog Social desfăşurată la Prefectura Maramures, liderii de sindicat din Cartel Alfa s-au opus reorganizării şi redistribuirii celor peste o sută de angajaţi din cele două spitale.

Primarul de Baia Sprie, Dorin Pasca, a precizat că are în atenţie găsirea unei posibilităţi de păstrare a spitalului şi transformarea lui în societate pe acţiuni, însă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au reiterat faptul că reforma trebuie pusă în aplicare, ne-a transmis corespondentul Radio România, Adrian Marchiş.

Mehedinţi

Nici unul dintre cele două spitale din Mehedinţi intrate în reorganizare prin programul Ministerului Sănătăţii nu a optat pentru transformarea în cămine de batrâni, pentru că această variantă nu ar fi oportună, transmite corespondentul Radio România, Mihai Bădescu.

La Strehaia, oraşul în care se află una dintre cele două unităţi sanitare există deja un cămin de batrâni care nu este ocupat la întreaga capacitate.

Într-o situatie disperată sunt cei 23 de angajati TESA, care nu ştiu unde vor lucra de acum înainte.

Noile ordine de reorganizare nu precizează ce se va întâmpla cu aceşti oameni.

Şi de la Spitalul din Vânju Mare au fost externaţi toţi pacianţii.

Nici aici oficialii locali nu au optat, deocamdată pentru transformarea acestuia în cămin de bătrâni.

Această optiune mai poate fi exprimată pâna la sfârşitul lunii aprilie.

Nici unul din cele două spitale desfiinţate în Mehedinti nu avea datorii.

Olt

Centrul de Sanatate din oraşul Drăgăneşti Olt este singura unitate medicală din judeţul Olt care se află pe lista celor 67 de spitale din ţară, care vor fi transformate în centre pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.

Potrivit corespondentului Radio România, Laura Stoican, edilul oraşului Drăgăneşti, Sorin Ghiţă, consideră transformarea spitalului un abuz, deoarece se află în subordinea autorităţii locale, iar Consiliul Local Drăganeşti nu a fost de acord cu transformarea unităţii medicale în centru pentru bătrâni.

Prahova

Bolnavii internaţi în două din cele patru spitale propuse să se transforme în case de bătrâni au fost externaţi , a declarat vineri dimineaţă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică , Cristi Vintilescu.

Potrivit corespondentului Radio România, Simona Uţă, în cazul spitalelor din oraşele Urlaţi şi Plopeni nu s-a început încă externarea.

Autoritatile locale de aici, au obţinut votul Consiliilor Locale pentru menţinerea unităţilor sanitare în forma actuală, respingînd astfel, programul guvernamental.

Directorul DSP Prahova a precizat că începând de vineri, Casa Judeţeană de Sănătate nu va mai finanţa spitalele care au refuzat transformarea în case de bătrâni , iar, conform legislaţiei in vigoare, autorităţile locale nu au cadrul legal să achite decât costurile administrative şi de dotare, dar nu şi pe cele medicale.

Sibiu

Toţi cei aproape 40 de pacienţi care se aflau încă internaţi în Spitalul Orăşenesc din Cisnădie au fost externaţi sau trasferaţi încă de ieri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Angajaţii spitalului au depus la Direcţia pentru Sănătate Publică formulare prin care îşi arată disponibilitatea de a fi redistribuiţi în alte unităţi sanitare.

Consiliul Local Cisnădie refuză însă transformarea spitalului în cămin de bătrâni şi a votat menţinerea în forma actuală.

Suceava

Deşi Direcţia de Sănătate Publică Suceava a făcut demersurile de desfiinţare, de la 1 aprilie, a Spitalului Solca, propus pentru transformare în camin de batrâni.

Consiliul Local al oraşului nu este de acord cu această decizie, chiar dacă Casa de Asigurări de Sănătate nu mai fac contractări cu spitalul de la această dată.

Conform primarului oraşului Solca, Valerut Taranu Hofnar, există motive principale pentru care Consiliul Local se opune în continuare transformarii unităţii sanitare în cămin pentru batrâni.

Închiderea spitalului ar însemna ca în Solca să funcţioneze un singur cabinet de medicină primară şi să nu mai fie asigurate servicii medicale de urgenţă, ne-a explicat corespondentul Radio România, Mihaela Buculei.

Vaslui

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, le-a cerut managerilor de la spitalele din Tutova şi Negreşti să stopeze orice internare, deoarece nu vor primi fondurile necesare pentru asigurarea unor servicii medical de calitate.

În timp ce unitatea de la Tutova s-a conformat ordinului, conducerea spitalului de la Negreşti încă mai există speranţe, anunţă corespondentul Radio România, Alina Darie.

Potrivit acesteia, la Negreşti există dificultăţi la transferul pacienţilor.

Deocamdată, conducerea unităţii nu vrea să stopeze activitatea, hotărând sa preia pacienţi pâna luni, în speranţa că spitalul va scapa de reprofilare pe ultima sută de metri.

“Vom accepta la internare doar cazurile acute. Suntem dispuşi să facem şi voluntariat. Aşteptăm pâna luni să vedem ce se întâmpla. Înca mai cred ca acest spital poate fi salvat de la desfiintare”, a spus managerul Claudiu Ionescu.

Vrancea

În judeţul Vrancea Ministerul Sănatatii a desfiinţat spitalele orăşeneşti Mărăşeşti şi Odobeşti.

La Mărăşesti spitalul se va transforma în camin de batrani, iar la Odobeşti unitatea va intra în conservare, întrucat în oraş există deja un cămin de bătrâni finanţat întreţinut de Consiliul Judeţean.

Reprezentanţii primăriei refuză să deschidă un alt cămin pentru bătrâni susţinând că nu se justifică şi nu are bani pentru intreţinerea lui întrucât sunt nevoiţi să asigure 50 % din cheltuieli, iar după câteva luni, suma integrală, ne-a transmis corespondentul Radio România, Dana Lepădat.

Ştire în curs de actualizare

Numărul paturilor din spitale, "redus cu 5000"
România 23 Februarie 2011, 18:56

Numărul paturilor din spitale, "redus cu 5000"

Guvernul a analizat stadiul reformei în sistemul sanitar şi a anunţat că o parte din spitale îşi vor pierde finanţarea de la...

Numărul paturilor din spitale, "redus cu 5000"
Radio România Actualități a primit trofeul special la Topul Firmelor din București
România 29 Octombrie 2024, 22:03

Radio România Actualități a primit trofeul special la Topul Firmelor din București

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a premiat, în cadrul celei de-a 31-a ediții a Topului Firmelor din...

Radio România Actualități a primit trofeul special la Topul Firmelor din București
Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România
România 29 Octombrie 2024, 21:06

Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România

Norvegia contribuie cu 127 de milioane de dolari la achiziția unui sistem Patriot pentru țara noastră, a anunțat ministrul...

Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România
Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu
România 29 Octombrie 2024, 19:07

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu

Judecătoria Sectorului 1 a prelungit marți, 29 octombrie, cu 30 de zile (până pe 3 decembrie) măsura arestului la...

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu
MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate
România 29 Octombrie 2024, 18:39

MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate

Cele mai multe secții de votare pentru cetățenii români din diaspora vor fi organizate în Italia, Spania, Marea Britanie și...

MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate
Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor
România 29 Octombrie 2024, 18:30

Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor

Vor exista buletine separate pentru referendum și pentru restul alegerilor, iar prezența la vot va fi consemnată pe liste...

Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor
Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului
România 29 Octombrie 2024, 16:39

Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului

Luminiţa Odobescu a subliniat că România face eforturi pentru combaterea antisemitismului şi păstrarea memoriei victimelor...

Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului
Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030
România 29 Octombrie 2024, 16:13

Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030

Zece oraşe mari din România fac parte, de marți, 29 octombrie, dintr-un proiect european de mediu prin care, până...

Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030