Situaţia medicilor care lucrează şi la stat şi la privat
Preşedintele Colegiului Medicilor spune că în România salariile medicilor sunt de 10 ori mai mici decât în UE, iar acest lucru îi face pe doctori să lucreze în două locuri.
Articol de Marilena Frâncu, 17 Ianuarie 2013, 14:59
Reprezentanţii medicilor spun că situaţia incompatibilităţii celor care lucrează şi la stat şi la privat este o falsă problemă, cu referire la acest aspect semnalat în nota prezentată ieri de ministrul sănătăţii în şedinţa de guvern.
Preşedintele Colegiului Medicilor a declarat că aceştia nici nu se gândesc să admită o eventuală punere în faţa unei alegeri: ori la stat, ori în privat.
Vasile Astărăstoaie spune că în România salariile din sistemul sanitar sunt de 10 ori mai mici decât în Uniunea Europeană, iar acest lucru îi face pe doctori să lucreze în două locuri.
"Medicii lucrează şi în sistemul public şi în sistemul privat nu de plăcere, ci datorită veniturilor mici pe care le obţin în sistemul public. În al doilea rând nu există nici un fel de studiu, nici un fel de cercetare, ci, după ureche, că am auzit eu că se întâmplă acel fenomen. Ce se întâmplă? Îi pune medicul pistolul la tâmplă pacientului şi îi spune: nu te tratez în sistemul public şi te tratez în sistemul privat", a declarat Vasile Astărăstoaie.
Salariile mici, marea problemă
Spre exemplu, o gravidă naşte cu un medic din sistemul de stat şi totuşi 9 luni de zile ea este chemată la consultaţii la cabinetul privat al aceluiaşi medic.
"Potrivit legii, gravida are dreptul la două consulturi în sistemul de stat, restul, urmărirea o face medicul de familie. Şi atunci, dacă vrea lunar să se ducă să o consulte medicul specialist, se duce în sistemul privat", a declarat Vasile Astărăstoaie.
Preşedintele Sindicatului "Ioan Cantacuzino", dr.Florin Chirculescu, atrage atenţia că se încearcă rezolvarea unei probleme tot pe seama medicilor.
"Cu cât creşte salariul medicului de la stat? Pentru că, dacă nu creşte salariul medicului de la stat, şi cineva vrea ca medicul să nu mai lucreze în privat, asta deja nu mai mi se pare ca o propunere de discuţie, mi se pare un ditact", spune Dr.Florin Chirculescu.
Se vorbeşte despre acel sistem al racolării pacienţilor din serviciile publice în folosul unităţilor private.
"Pentru această situaţie există un oficiu al concurenţei şi pacienţii care au nemulţumiri sau, dacă au cumva senzaţia că sunt traşi pe sfoară de medici, pot să sesizeze acest oficiu şi să spună: uite, domnule, eu m-am dus la el la stat şi nu a vrut să mă trateze acolo", a declarat Dr.Florin Chirculescu.