Sistemul sanitar, subfinanţare "cronică"
Potrivit unui raport al SAR, principalele probleme ale sistemului medical sunt subfinanţarea şi alocarea defectuoasă a resurselor.
Articol de Marilena Frâncu, 29 Septembrie 2009, 08:49
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, doctorul Irinel Popescu, a declarat că sistemul sanitar mai are nevoie de 2,8 miliarde de lei "ca să poată funcţiona până la sfârşitul anului".
Pentru a rezolva această situaţie, Guvernul este nevoit să apeleze la credite de angajament, iar premierul Emil Boc a promis că în acest sens va da o ordonanţă de urgenţă.
Societatea Academică Română a prezentat un raport potrivit căruia principalele probleme ale sistemului medical sunt subfinanţarea şi alocarea defectuoasă a resurselor.
Conform raportului, în România, speranţa de viaţă este cu şapte ani mai scăzută decât în alte ţări din Uniunea Europeană. Numărul bolnavilor de TBC este de 10-15 ori mai mare, iar cel al bolnavilor de hepatită A, de 20 de ori mai mare.
În plus, există o permanentă subfinanţare a sistemului, o alocare defectuoasă a resurselor, spitalizări excesive ale pacienţilor, acces inegal la medicamente, între rural şi urban, între săraci şi restul societăţii.
Una dintre soluţiile propuse prevede limitarea serviciilor şi medicamentelor oferite de stat, până la nivelul bugetului disponibil, adică stabilirea unor priorităţi de tratament, la nivel naţional, prin identificarea bolilor frecvente şi care trebuie tratate prioritar.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, profesor doctor Irinel Popescu, a precizat că această soluţie ridică probleme de etică.
"Există situaţii în care sunt aproape echivalenţe, între cei care primesc şi cei care nu primesc. Şi atunci, un alt mod de a vedea lucrurile este de a acoperi parţial, pentru toată lumea sau pentru un număr mai mare" a afirmat doctorul Irinel Popescu.
Preşedintele Casei a adăugat că subfinanţarea sistemului poate fi rezolvată prin creşterea contribuţiei la fondul de sănătate şi lărgirea bazei de contribuţie, precum şi prin introducerea tichetelor de sănătate.