Sistemul românesc de învăţământ "are nevoie de reformă"
Ministrul educaţiei Remus Pricopie susţine că reforma învăţământului românesc este un proces de lungă durată şi că de acum nu se vor mai face schimbări bruşte în acest sector.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Decembrie 2012, 13:43
Sistemul românesc de învăţământ are nevoie de reformă pentru că nevoile societăţii s-au schimbat - a declarat, luni, pentru Radio România, ministrul Remus Pricopie.
El a precizat că acesta este un proces de lungă durată şi că de acum nu se vor mai face schimbări bruşte în acest sector.
Prin urmare, examenele de la sfârşitul anului şcolar 2013, inclusiv bacalaureatul, rămân aşa cum au fost anunţate.
Într-un interviu acordat redactorului Radio România Actualităţi Cristina Iliescu, ministrul educaţiei a subliniat că guvernul caută soluţii pentru a creşte bugetul alocat educaţiei.
"Au început deja discuţii de principiu, atât la nivelul guvernului, cât şi cu Ministerul de Finanţe, pentru a vedea cum putem să creştem bugetele, să folosim mult mai bine fondurile structurale şi finanţările externe", a declarat Remus Pricopie.
Reformă a conţinutului manualelor
Federaţiile sindicale aşteaptă de la noua conducere o reformă autentică curiculară, o reformă a conţinuturilor manualelor.
"Ai nevoie de minimum doi ani să concepi manualele şi să începi procedura de tipărire ş.a.m.d. Nu poţi să schimbi toate manualele într-un singur an, trebuie să le schimbi pe cicluri.
"Deci, în varianta cea mai optimistă manualele se schimbă în aproximativ şase ani", a spus ministrul Remus Pricopie.
Audio: Varianta integrală a interviului cu ministrul educaţiei, Remus Pricopie.
Reforma manualelor presupune, în principal, reforma programelor şcolare.
Ministrul educaţiei a precizat că reforma manualelor presupune, în principal, reforma programelor şcolare, însă mai întâi trebuie să vezi programele cadru, trebuie să stabileşti exact numărul de ore, echilibrul dintre diferite discipline, conţinuturile, deci programele analitice şi, după aceea mergi efectiv la conceperea manualelor.
"Nu în ultimul rând, avem nevoie de o serie de clarificări legislative", a adăugat Remus Pricopie.
Ministrul educaţiei a mai arătat că nu va schimba inspectorii şcolari pe criterii politice, dar mulţi dintre aceştia sunt numiţi cu delegaţie şi ar trebui organizate concursuri pentru ocuparea posturilor respective.