Sistemul judiciar "trebuie modernizat"
Instituţiile statului trebuie să se implice în procesul de modernizare a sistemului judiciar, este una dintre recomandările pe care le-a făcut Comisia Europeană.
Articol de Sorin Solomon, 23 Martie 2010, 13:59
Raportul interimar privind justiţia română, publicat de Comisia Europeană, arată că strategiile locale de combatere a corupţiei, pregătite de parchetele din teritoriu, par a da rezultate având în vedere numărul trimiterilor în judecată, iar DGA a cooperat eficient cu procurorii judeţeni.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, subliniază plusurile existente în raport.
"Principala semnificaţie pozitivă a acestui raport este că am reuşit să păstrăm cursul reformelor şi am depăşit faza angajamentelor. Am reuşit să păstrăm drumul drept, în pofida unui an 2009 extrem de complex, din punct de vedere economic şi politic" afirmă ministrul justiţiei Cătălin Predoiu.
Documentul critică, însă, faptul că România nu a menţinut ritmul reformei în justiţie.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat pentru România Actualităţi că "raportul trage concluzia că ritmul reformelor, pe care le-am menţionat în iulie anul trecut, nu a fost menţinut. Pot fi demonstrate numai rezultate limitate ale reformei judiciare, iar pentru situaţia dificilă a resurselor umane nu se pot observa îmbunătăţiri efective.
Capacitatea sistemului judiciar a fost pusă în pericol de scăderea numărului de personal. Perioada electorală din a doua jumătate a anului trecut a condus la întârzierea dezbaterii în Parlament a proiectelor Codurilor de procedură, penală şi civilă, care reprezintă următorul pas important în reforma justiţiei" a mai declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Raportul mai critică lipsa publicării generale şi continue a hotărârilor judecătoreşti, dar, pe de altă parte, sunt aprecieri, sunt apreciate rezultatele pozitive ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind investigarea şi judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, transmite de la Bruxelles corespondentul Radio România Actualităţi Claudia Marcu.
Sunt evidenţiate şi rezultate pozitive în lupta pentru combaterea corupţiei la nivel local, conform recomandărilor făcute de Comisia Europeană în ultimul raport de anul trecut.
Pentru prima dată, bugetul Ministerului Public prevede crearea unui fond pentru efectuarea de operaţiuni sub acoperire de către parchetele judeţene, se menţionează în Raportul Comisiei Europene.
Sunt criticate întârzierile continue, însă, în cazurile de corupţie la nivel înalt, la care se adaugă inconsecvenţa sau clemenţa instanţelor în ceea ce priveşte sancţiunile impuse.
Se recomandă adoptarea rapidă a proiectelor privind cele două Coduri de procedură, penală şi civilă.
Trebuie precizată natura strict tehnică a acestui raport.
Analizele politice sunt lăsate pentru raportul final, din această vară.