Sindicatul Poliţiştilor se pregăteşte de proteste
Scăderea efectivelor de poliţie s-a accentuat, ajungând în luna mai la aproximativ 8.000 de poliţişti, ceea ce reprezintă un deficit de 12 la sută din necesarul prevăzut în Organigramă, conform liderului sindical.
Articol de Ioana Dogaru, 09 Iulie 2009, 23:30
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Administraţiei şi Internelor (SNPPC) va trece, în perioada urmãtoare, la proteste sindicale la nivel naţional şi va informa toate organizaţiile internaţionale, în cazul în care primul-ministru şi şeful statului nu intervin pentru alocarea resurselor bugetare necesare desfãşurãrii activitãţii structurilor Poliţiei Române, a declarat, Gruia Marin, preşedinte al SNPPC.
El a declarat ca scãderea efectivelor la nivel naţional, raportat la numãrul de locuitori, împreunã cu amplificarea fenomenului infracţional, ar trebui sã determine o creştere a fondurilor bugetare alocate sistemului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã şi nu diminuarea acestora. Gruia Marin mai spune că guvernul nu trebuie sã facã economii în dauna celor care sunt la dispoziţia cetãţenilor zi şi noapte, angrenaţi în acţiuni de combatere a infracţionalitãţii şi asigurarea ordinii şi liniştii publice, afirmă preşedintele SNPPC. Lucrãtorii din structurile poliţiei sunt determinaţi, prin aceste mãsuri de austeritate, sã procure din fonduri proprii materiale necesare întocmirii dosarelor, citãrii persoanelor şi redactãrii declaraţiilor, sã cumpere din veniturile personale carburanţi, hârtie de scris şi alte materiale necesare bunei funcţionãri a instituţiei, sã-şi foloseascã imprimantele şi calculatoarele personale la locul de muncã pentru activitãţi profesionale', precizeazã Gruia.
SNPPC considerã cã prin participarea poliţiştilor, în ultimii ani, la diferite acţiuni de înlãturare a efectelor unor calamitãţi, asigurarea desfãşurãrii în bune condiţii a scrutinelor pentru alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare, pe lângã activitãţile de combatere a infracţionalitãţii şi asigurãrii ordinii şi liniştii publice, au rezultat, în primul trimestru al anului 2009, peste 500.000 de ore suplimentare care nu au fost compensate.
Totodatã, SNPPC reclamã cã, în ultimele luni, MAI nu a acordat drepturile poliţiştilor - achitarea compensaţiilor de chirie pentru poliţiştii mutaţi în interes de serviciu, decontarea contravalorii transportului la şi de la locul de muncã a poliţiştilor, decontarea drepturilor poliţiştilor aflaţi în misiune, achitarea primelor de concediu şi a drepturilor de echipament.
'Nu putem accepta la nesfârşit ca poliţiştii sã fie catalogaţi drept o categorie profesionalã care nu-şi face datoria, care cheltuieşte nejustificat fonduri bugetare, în condiţiile în care structurile Poliţiei Române sunt nevoite sã funcţioneze în sistem de avarie din cauza mãsurilor eronate adoptate de guvernanţi. Am acceptat ca efectele crizei sã fie suportate în egalã mãsurã de toţi cetãţenii şi de toate instituţiile statului, dar mãsurile de austeritate adoptate vor genera disfuncţionalitãţi grave ale statului de drept şi vor avea repercusiuni directe asupra securitãţii cetãţenilor României', susţine liderul sindical, Gruia Marin.