Sindicatele şi patronatele, protocol de colaborare cu USL
PSD, PNL şi PC vor prelua propunerile comune ale organizaţiilor sindicale şi patronale semnatare cu privire la legislaţia muncii, urmând a susţine în parlament un proiect de lege pe această temă.
Articol de Amalia Bojescu, 28 Februarie 2011, 17:26
Uniunea Social Liberală a semnat, luni, la parlament, un protocol de colaborare cu sindicatele şi patronatele pe tema Codului Muncii.
Iniţiativa semnării acestui protocol aparţine sindicatelor şi patronatelor care se obligă să susţină prin activităţi specifice acţiunile USL.
Cele trei partide din USL vor prelua propunerile comune ale organizaţiilor sindicale şi patronale semnatare cu privire la legislaţia muncii, respectiv legea patronatelor, legea sindicatelor, cea a negocierilor colective, Codul Muncii, dar şi legislatia economică.
Toate acestea vor fi cuprinse într-un proiect de lege pe care USL îl va susţine în parlament.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat deja că va depune o moţiune de cenzură în urma asumării răspunderii guvernului pe proiectul noului act normativ.
Preşedintele PNL a adăugat că moţiunea va viza atât acţiuni de procedură, cât şi de conţinut şi că USL va depune proiectul propriului Cod al Muncii, care a fost agreat cu sindicatele şi patronatele.
"Suntem de acord că actualul Cod al Muncii trebuia schimbat, era în multe privinţe dezechilibrat, că în mare măsură ar dezavantaja şi obstrucţiona angajatorul, întreprinzătorul, nu era bun în primul rând pentru mediul de afaceri.
"Procedural, în mod fundamental atacăm cu o moţiune de cenzură, fiind absolut de acord că nu se poate accepta o lege de asemenea importanţă atunci când vrea şi cum vrea domnul Emil Boc", a afirmat Crin Antonescu.
Reprezentanţii patronatelor, cât şi cei ai sindicatelor spun că România avea nevoie de modificarea legislaţiei, dar proiectul propus de guvern nu cuprinde şi măsuri concrete în ceea ce priveşte securitatea salariaţilor.
De altfel, sindicatele intenţionează să conteste proiectul propus de guvern privind Codul Muncii la Organizaţia Internaţională a Muncii şi la Confederaţia Internaţională a Sindicatelor.