Sindicatele contestă măsurile de austeritate
Confederaţiile sindicale consideră că măsurile anunţate de executiv încalcă legislaţia în vigoare.
Articol de Diana Domenico, 23 Iunie 2010, 19:23
Cele cinci confederaţii sindicale solicită printr-o scrisoare deschisă adresată Curţii Constituţionale să ia în calcul că prevederile legii de instituire a măsurilor de austeritate încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile individuale consfinţite prin Constituţia României.
Tot printr-o scrisoare deschisă, "Cartel Alfa" cere premierului să renunţe la decizia de impozitare a tichetelor de masă, deoarece şi acestea şi cele cadou acţionează pentru reducerea evaziunii fiscale.
Potrivit reprezentanţilor sindicali ai "Cartel Alfa" impozitarea tichetelor de masă, de vacanţă sau de creşă va conduce la dispariţia sistemului tichetelor în România, şi nicidecum la colectarea unor sume importante la bugetul de stat.
În opinia lor, angajaţii nu ar mai primi astfel de stimulente, fiindcă acestea nu ar mai prezenta atractivitate pentru companii.
Vicepreşedinte "Cartel Alfa", Petru Dandea este de părere că prin inducerea tichetelor de masă în zona veniturilor salariale impozabile, sistemul se va desfiinţa, pentru că angajatorul nu mai are practic nici un motiv de a plăti aceste sume pentru achiziţionarea tichetelor, plătind ca şi la celelalte cheltuieli salariale.
Tichetele sunt, în opinia reprezentanţilor Confederaţiei "Cartel Alfa", un venit sigur şi o modalitate clară şi eficientă de combatere a evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor comerciale.
Prin măsura propusă de guvern se va ajunge doar la amplificarea pieţei la negru - mai suţin liderii "Cartel Alfa".
Petru Dandea mai spune că tichetele de masă aduceau un plus în zona diminuării evaziunii fiscale pe două căi: în primul rând, angajatorii care acordau tichete de masă salariaţilor trebuiau să angajeze cu documente aceşti salariaţi.
Un al doilea plus în zona evaziunii fiscale este faptul că produsele alimentare achiziţionate pe aceste tichete dădeau posibilitatea de a urmări TVA-ul, pentru că, tichetele de masă mergeau într-un regim controlat, ce permitea Ministerului de Finanţe să aibă o imagine clară asupra TVA-ului încasat pe baza mărfurilor vândute pe tichete.
Impozitarea tichetelor şi implicit reducerea sau dispariţia lor vor conduce şi la scăderea puterii de cumpărare, acestea având o direcţionare clară spre industriile alimentară sau turistică.