Simplificarea sistemului de declarare şi plată a contribuţiilor sociale
Autorităţile încearcă să compenseze pierderile survenite la trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat
Articol de Iulian Olescu, 21 Februarie 2018, 01:15
Multe dintre modificările fisacle adoptate recent de autorităţi nu şi-au atins scopul propus, au avut efecte nedorite sau au afectat planurile de afaceri ale mediului privat - este concluzia ce a rezultat din prezentările participanţilor la conferinţa anuală de taxe a PricewaterhouseCoopers România. Unul dintre subiectele cele mai dezbătute a fost cel legat de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, inclusiv obligaţiile declarative pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente rezultate în urma acestui proces. Este vorba de cunoscuta, de acum, declaraţie 600, al cărei termen de depunere a fost deja amânat şi pentru care se caută soluţii de simplificare.
La nivelul Ministerului Finanţelor se află în lucru un mecanism care are în vedere tocmai simplificarea sistemului de declarare şi plată a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice, a precizat ieri, secretarul de stat din minister, Oana Iacob. Acesta va fi supus dezbaterii publice după finalizarea detaliilor.
Oana Iacob: "Dezbaterea publică va fi iniţiată după definitivarea coordonatelor, pentru că la acest moment suntem încă în anumite discuţii cu colegii de la ANAF, de la Casa Naţională de Pensii Publice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi după finalizarea acestor dezbateri vom discuta şi cu categoriile de persoane fizice care intră sub incidenţa acestor mecanisme".
La rândul său, vicepreşedintele ANAF, Daniel Tudor, a precizat că se intenţionează crearea unui formular unic, simplu şi inteligent.
Daniel Tudor: "Noua propunere care va fi făcută pe formularul unic destinat persoanelor fizice încercăm să o creem de o manieră foarte facilă în lucrul cu contibuabilul, adică noi sperăm să nu fie doar o declaraţie, ci ea să reprezine un formular inteligent. Nu ştiu dacă vom reuşi tehnic, din păcate, să avem într-un interval foarte scurt de timp o aplicaţie, aşa cum ne-o dorim, dar în formula actuală, având în vedere baza materială de care dispunem, cred că va fi o supriză plăcută".
Un alt element abordat în cadrul conferinţei se referă la impactul transferului contribuţiilor de asigurări sociale asupra anumitor venituri. Dacă pentru personalul din IT, cercetare-dezvoltare sau cel cu normă parţială de lucru, de exemplu, s-au indentificat soluţii, cel puţin temporar.
În cadrul indemnizaţiilor pentru mame, situaţia nu s-a rezolvat complet, spune Mihaela Mitroi, partener în cadrul PricewaterhouseCoopers România. Aceasta a explicat că odată cu transferul contribuţiilor sociale şi cu majorarea salariului mediu brut, o indemnizaţie de 1.200 de lei, de exemplu, ar scădea cu 30% în sumă netă. Nici în urma adoptării Ordonanţei 3 care îşi propune să corecteze efectele nedorite asupra anumitor categorii de venituri, problema nu a fost rezolvată complet.
Mihaela Mitroi: "A apărut celebra Ordonanţă 3 salvatoare, care a venit şi a spus: haideţi să modificăm la nivelul indemnizaţiei brute, adică nu la salariul mediu brut, şi în condiţiile acestea ajungem la un net, în continuare, mai mic cu 21% faţă de netul anului trecut".
Nici plata defalcată a TVA nu va avea efecte pozitive nici în lupta contra evaziunii fiscale şi nici în privinţa poverii administrative pentru companii, spun consultanţii fiscali, care apreciază că în ciuda faptului că se va aplica numai pentru firmele care înregistrează pierderi şi pentru cele care optează pentru acest sistem, implementarea sa va creşte birocraţia şi va genera costuri suplimentare şi pentru entităţile care au relaţii comerciale cu societăţile care aplică split TVA.