Sfaturi de iarnă pentru șoferi
Ce trebuie să știm când plecăm la drum pe timp de iarnă.
Articol de Bogdan Predescu, 16 Ianuarie 2016, 16:18
Pentru a avea parte de siguranță maximă și control asupra autovehiculului în condiții de iarnă, este important să aveți montate anvelope de sezon pe toate cele patru roți.
Prezența cauciucurilor de iarnă doar pe puntea față poate reduce aderența în spate, fiind mult mai posibilă deraparea vehiculului, în timp ce montarea a doar două anvelope de iarna pe puntea din spate crește riscul ca mașina să se îndrepte spre înainte atunci când încercați să luați o curbă.
Nu uitați să va luați toate măsurile pentru a avea o vizibilitate bună pentru șofatul în condiții de iarnă.
Astfel este bine să înlocuiți lamelele ştergătoarelor dacă sunt uzate şi să folosiți lichid special de iarnă pentru curăţarea parbrizului.
Este indicat ca atunci când lăsați maşina în parcare să ridicați stergatoarele pentru a nu îngheţa.
Parbrizul se poate dezgheța mult mai bine și mai rapid cu sprayuri speciale sau cu o răzuitoare pentru gheaţă.
Pentru a asigura un acces ușor în mașină, după o noapte în care se anunță temperaturi scăzute, viscol sau ninsori abundente, se poate folosi de cu seară un spray special împotriva îngheţului, cu care să pulverizeze încuietorile maşinii.
De asemenea, puteți pulveriza spray siliconic şi pe chederele uşilor, ca acestea să nu se lipească la ger.
Orice șofer trebuie să aibă în mașină, pe timp de iarnă, o lopată pentru zăpadă, o racletă pentru răzuit gheaţa, spray antiîngheţ, lanţuri antiderapante (mai ales dacă plecați la drum în afara localității) și cabluri de tensiune.
Trebuie să țineți cont că iarna bateria mașinii este de 2-3 ori mai solicitată la pornire decât vara, iar puterea ei scade chiar și cu până la 50%.
Astfel ar fi bine ca în această perioadă să verificați bateriile mai vechi de 3 ani la un service auto, să verificați totodată contactele să nu fie uzate, deteriorate sau ruginite și ar fi bine să opriți toți consumatorii înainte de pornirea motorului.
Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.
Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 km/h mai mică.