Sesizări la CCR referitoare la la OUG de modificare a codurilor penale
Curtea Constituţională aşteaptă până marţi, 7 februarie, ca toate părţile să trimită puncte de vedere privind sesizarea Avocatului Poporului.
Articol de Radiojurnal, 04 Februarie 2017, 10:09
Curtea Constituţională aşteaptă până marţi, 7 februarie, ca toate părţile să trimită puncte de vedere privind sesizarea Avocatului Poporului referitoare la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a codurilor penale.
Ordonanţa ar urma să intre în vigoare după10 februarie, dar Curtea nu a stabilit încă data la care va judeca sesizarea în care Avocatul Poporului susţine că Ordonanţa 13 ar fi neconstituţională în integralitate, nefiind justificată urgenţa.
Un alt argument este că ar scoate de sub incidenţa legii penale aproape întreaga administraţie locală.
Ministrul justiţiei, Florin Iordache, a reacţionat, spunând că îşi asumă întru totul ordonanţa şi că aşteaptă decizia Curţii în această privinţă.
Florin Iordache: Foarte bine că a sesizat. Aştept şi eu ca din partea Curţii Constituţionale să avem o hotărâre. Hotărârea care este obligatorie o vom respecta şi noi.
Realizator: Sesizarea Avocatului Poporului se bazează şi pe argumentele trimise de procurorul general Augustin Lazăr, într-o solicitare de 25 de pagini. Procurorul general spune că motivele sunt solide.
Augustin Lazăr: Mă bucur că a făcut-o şi mi-a şi spus când ne-am întâlnit că am avut argumente foarte bune şi s-a putut întemeia acea sesizare pe argumentele pe care noi le-am prezentat.
Realizator: În acelaşi timp, Ministerul Public a deschis şi o altă cale de atac şi a anunţat că a cerut şi în conetncios administrativ, la Curtea de Apel Bucureşti, suspendarea şi anularea ordonanţei. Sesizări privind Ordonanţa 13 au trimis la CCR şi Consiliul Superior al Magistraturii, şi preşedintele Klaus Iohannis.