Sesiune parlamentară pe fondul protestelor
Protestele la adresa presedintelui si a guvernului au continuat pentru a zecea zi consecutiv. Alte proteste sunt anuntate pană la sfarsitul lunii. Parlamentul se reuneste in sesiune extraordinară pentru a le dezbate.
22 Ianuarie 2012, 18:23
Parlamentul se reuneşte, luni, în sesiune extraordinară pentru a dezbate actuala situaţie politică a ţării şi marţi pentru a sărbători Unirea Principatelor.
Solicitarea privind organizarea sesiunii extraordinare de luni îi aparţine Uniunii Social Liberale şi a venit pe fondul protestelor de stradă din ultimele zile.
Decizia de a-i chema din vacanţa pe senatori şi deputaţi a fost, de altfel, singurul lucru asupra căruia au căzut de acord in ultimele zile reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, la o reuniune iniţiată de premierul Emil Boc.
Potrivit liderului PSD, Victor Ponta, parlamentarii opoziţiei vor să obţină demisia guvernului, dar şi organizarea de alegeri anticipate.
El a precizat, însă, sâmbătă, că USL nu este de acord cu mişcările violente de protest. Ideea de a analiza în parlament necesitatea unor alegeri înainte de termen a fost, de altfel, acceptată, sâmbătă, de către şeful executivului.
Emil Boc a declarat că nu este interesat de durata propriului mandat de premier, ci de "menţinerea stabilităţii economice, stabilitate obţinută prin sacrificii din partea tuturor".
"În parlament se discută toate aspectele care ţin de viitorul guvernelor, pentru că, potrivit Constituţiei, guvernul răspunde politic în faţa legislativului", a mai afirmat premierul Emil Boc.
Calendarul protestelor de la sfârşitul lunii ianuarie
Primăria Capitalei a aprobat organizarea mai multor proteste în perioada 23-31 ianuarie.
Manifestaţiile vor fi organizate de revoluţionari, militari disponibilizaţi, CNS Cartel Alfa şi Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană.
În perioada 23-27 ianuarie, Asociaţia 21 Decembrie 1989 va protesta la sediul PDL din bulevardul Aviatorilor. Protestele vor avea loc zilnic, între orele 11.45 şi 13.30. Potrivit unui comunicat de presă manifestaţiile nu vor afecta circulaţia în zonă.
Asociaţia 21 Decembrie 1989 se aşteaptă ca la proteste să ia parte zilnic, între 50 şi 150 de persoane.
Cadrele militare protestează în Piaţa Leu şi în Piaţa Victoriei
Începând de luni şi până la sfârşitul lunii, membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate vor protesta în apropiere de Palatul Cotroceni. În intervalul orar 10.00-18.00, aproximativ 150 de cadre militare se vor aduna pe trotuarul de lângă monumentul Leu.
De asemenea, marţi, între orele 9.30 şi 17.00 sunt programate un miting şi un marş de protest.
Mitingul va avea loc în Piaţa Victoriei până la ora 14.30. Acţiunea de protest va fi urmată de un marş până la sediul TVR. Manifestanţii vor pleca de la Piaţa Victoriei spre bulevardul Aviatorilor, până la Piaţa Charles de Gaulle şi apoi spre sediul TVR.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe blogul sindicatului, participanţii la protest se vor grupa pe trotuarul instituţiei, unde vor continua să protesteze până la ora 16.30.
Membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate ies în stradă în semn de nemulţumire faţă de "măsurile anticonstituţionale şi antipopulare luate de actuala putere".
Conducerea organizaţiei se aşteaptă ca la proteste să participe zece mii de oameni.
Proteste pentru Roşia Montană
Spre sfârşitul lunii ianuarie, în data de 28, membrii Cartel Alfa şi Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană au anunţat organizarea unui protest la sediul ministerului mediului.
Ei sunt nemulţumiţi de intenţia reprezentanţilor ministerului de a aproba exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montana.
Potrivit unui comunicat de presă, mitingul este programat în intervalul orar 11.00-12.15, în spaţiul delimitat.