Sentința definitivă în dosarul Colectiv, amânată din nou
Curtea de Apel București a amânat din nou sentința definitivă în dosarul tragediei din Clubul Colectiv. Noul termen a fost anunțat pentru 12 mai.
Articol de Radiojurnal, 03 Mai 2022, 10:31
Curtea de Apel București a amânat sentința definitivă în dosarul tragediei din Clubul Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni acum mai mult de șase ani. Noul termen a fost anunțat pentru 12 mai.
Deocamdată nu se cunosc motivele deciziei de astăzi, dar deja instanța a depășit termenul legal de pronunțare, care, potrivit modificărilor Codului de Procedură Penală, este de 120 de zile de la încheierea procesului. Noua amânare pare să fie o surpriză și pentru unii dintre inculpați, care se așteptau astăzi la o decizie finală.
Reporter: Cristian Bâcâin - Unul dintre patronii Clubului Colectiv, Costin Mincu, a scris pe Facebook că își așteaptă condamnarea astăzi și că este împăcat cu gândul că va merge la pușcărie. El spune că stă de mult cu conservele în bagajele făcute. "Cred că au şi expirat" - a scris el pe reţeaua de socializare.
Adaugă, totuşi, că vina cea mai mare ar aparţine altora şi acuză statul că nu a făcut nicio reformă în instituții în anii trecuți, de la tragedia din 30 octombrie 2015. În schimb, fostul și actualul primar Cristian Popescu Piedone nu pare deloc resemnat. El a fost ridicat vineri de procurorii anticorupţie din Aeroportul Otopeni, când încerca să plece din țară, cu patru zile înainte să se pronunțe decizia Curții de Apel.
A fost dus la Direcția Națională Anticorupție cu acuzații într-un alt dosar şi a negat că ar fi vrut să fugă, pentru a se sustrage pedepsei în cazul Colectiv. Rudele victimelor așteaptă de mulți ani să se facă dreptate, iar dosarul tragediei ar fi trebuit să se încheie astăzi cu sentințe definitive, însă decizia finală a fost din nou amânată, fără motivare, deocamdată, din partea judecătorilor de la Curtea de Apel.
În primă instanță au primit condamnări cu executare între 13 și 4 ani primarul Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului, pirotehniștii și administratori ai firmei de efecte pirotehnice, pompieri de la ISU și angajați ai Primăriei Sectorului 4. Inculpații ar trebui să plătească familiilor victimelor zeci de milioane de euro, în solidar cu Primăria Sector 4 și ISU București-Ilfov.