Senatorii au validat 8 membri CSM
Plenul Senatului a adoptat varianta propusă de reprezentanţii puterii prin care au fost validaţi doar cei opt magistraţi a căror candidatură a fost considerată legală de Curtea Constituţională.
14 Februarie 2011, 20:42
După dezbateri îndelungi, cu pauze de consultări, senatorii au validat lista celor opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale.
Plenul a adoptat varianta propusă de reprezentanţii puterii, respinsă iniţial în comisia juridică, prin care au validaţi doar cei opt magistraţi, urmând ca situaţia reprezentanţilor societăţii civile să fie rezolvată de urgenţă la o dată ulterioară.
Senatorul PSD Dan Şova a atras atenţia că se încalcă legea pentru că rămâne nerezolvată problema celor trei judecători.
"Trebuie să luaţi în considerare că trebuie să votăm lista integrală, şi nu lista parţială. Norocul nostru, că nu răspundem pentru voturi, dar veţi încălca legea în Senatul României. A doua chestiune pe care o avem de rezolvat este că n-am înţeles care este situaţia celor trei rămaşi, pentru că eu cred că ar trebui hotărât şi în privinţa celor trei, ca să ştim cât aşteptăm şi ce facem", a declarat Dan Şova.
La rândul său, senatorul UDMR, Verestoy Attila, a replicat că juriştii puterii, dar şi cei ai opoziţiei, au spus că nu este nicio ilegalitate.
În schimbul de replici pe care l-a avut cu social-democratul Dan Şova, Verestoy Attila a apreciat că acesta se contrazice în declaraţii.
"Juriştii ne-au convins că nu e nicio problemă şi chiar de la dumneavoastră, că nu e nicio problemă, că asta nu este inginerie. Şi de aceea am votat o listă mai scurtă. Şi prima dată când v-am ridicat acest argument, m-aţi combătut juridic şi acum, tot juridic, invocaţi aceleaşi argumente care nu v-au plăcut prima dată", a declarat Verestoy Attila.
Curtea Constituţională a României a decis, pe 25 ianuarie, că hotărârile Senatului privind validarea membrilor în CSM sunt neconstituţionale, după ce a admis sesizările PDL.
Judecătorii CCR au declarat ca fiind neconstituţionale şi hotărârea Senatului de validare a listei cu magistraţii aleşi în CSM din partea adunărilor generale ale magistraţilor, precum şi cea privind alegerea reprezentanţilor din partea societăţii civile în Consiliul.
Decizia CCR a fost luată cu majoritate de voturi, ea fiind definitivă şi general obligatorie.