Şedinţă de lucru a preşedintelui Klaus Iohannis cu echipa guvernamentală
Şedinţă de lucru a preşedintelui Klaus Iohannis cu echipa guvernamentală condusă de premierul Ludovic Orban.
Articol de Carmen Gavrilă, 19 August 2020, 07:31
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi că actele legislative necesare pentru aplicarea Planului Național de Redresare Economică sunt în stadiu foarte avansat la guvern. Şeful statului a avut o ședință de lucru cu echipa guvernamentală condusă de premierul Ludovic Orban, în care a fost analizat stadiul de pregătire pentru atragerea celor aproape 80 de miliarde de euro pe care îi are alocați România din viitorul buget multianual comun și din inițiativa de redresare a Uniunii Europene.
Liderii de state membre aprobat recent liniile mari ale viitorului buget comun pentru 2021-2027 și inițiativa de redresare a Uniunii, dar și sumele pentru fiecare țară în parte, atât că banii vor veni, de data aceasta, cu condiții mai dure de accesare și cu respectarea criteriilor de mediu. În plus, fiecare stat membru trebuie să arate clar pe ce va cheltui banii europeni, în baza câte unui plan național de redresare, care să cuprindă proiecte. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în planul românesc, prioritare sunt infrastructura auto și cea feroviară.
Klaus Iohannis: Eforturile guvernului în acest moment se concentrează pe infrastructură. România are foarte multă nevoie de infrastructură - şi acum, vorbesc aici în special despre autostrăzi și căi ferate. Deci autostrăzile sunt foarte, foarte importante în această fază și în acest domeniu, pot să spun că suntem foarte avansați. Avem mai multe tronsoane importante de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte cu care se solicită acești bani europeni.
Şeful statului a mai anunţat că şi agricultura are un loc important și de aceea, din bani europeni se vor face proiecte pentru prevenirea unor situații ca cele de anul acesta, adică, e vorba de proiecte de irigații, combaterea secetei şi deșertificării. Președintele Iohannis a precizat și că în rectificarea bugetară, guvernul a prevăzut sume consistente pentru a-i despăgubi pe fermierii afectați de seceta prelungită.