Secetă în vestul ţării - o bună parte din culturi, calamitate
Secetă în vestul ţării - o bună parte din culturi, calamitate, şi investițiile, periclitate.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Iulie 2022, 14:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Seceta din acest an este o problemă și pentru agricultorii din partea de vest a țârii, în zona de frontieră de la Nădlac.
De exemplu, peste 40% din cele 13.000 de hectare de terenuri deținute de fermieri sunt cultivate cu porumb, însă, în momentul de față, o bună parte din culturi sunt calamitate, iar investițiile sunt periclitate.
Corespondentul RRA la Zalău, Ioan Suciu: " Agricultorii spun că de mai bine de trei decenii o astfel de secetă nu a mai fost în condiții în care porumbul şi grâul nu au dat în rod.
Gheorghe Porubski: "Aici, în mod normal ar trebuie să fie știuletele. Vedeți și dumneavoastră, știulete nu există. Cultura se prezintă foarte, foarte rău. Dacă la porumb se prezintă cu calamitate 100%, poate că la floarea-soarelui, acolo calamitatea va fi undeva la 70-80%, apreciez eu." Președintele Asociației Țăranul Nădlăcan, Gheorghe Porubski.
Sistemele de irigații din zonă au devenit nefuncționale pas cu pas, imediat după 1990.
Gheorghe Porubski: "În principiu s-a distrus foarte, foarte mult după anii '90. Nu s-a mai investit absolut nimic, nu s-a conservat, nu s-a investit, vedeți și dumneavoastră cum arată."
Canalele de irigații înfundate și pline de vegetație şi instalații furate și duse la fier vechi - este tabloul jafului sistemului de irigații din zonă, şi acest fapt, în timp ce cultivatorii de cereale se roagă să vină ploaia. De cealaltă parte a frontierei, în Ungaria, irigațiile sunt funcționale, iar apa pentru irigații este adusă în câmp de la zeci de kilometri.
Gheorghe Porubski: "Suntem chiar la graniță, paradoxul este că folosită pentru irigații este din România. La ei se poate, cu apa noastră, și noi nu putem să irigăm sub nicio formă."
Prin Administrația de Îmbunătățiri Funciare din Arad se derulează un contract de furnizare a apei, prin canalul Mureșel, cu apă din râul Mureș, către țara vecină. Astfel, statul ungar importă din România 1,5 milioane de metri cubi de apă. Ministerul Agriculturii a alocat 25 de milioane de euro pentru refacerea canalelor de irigații din zonă, doar că lucrările nu au început, fiind încă în faza de licitație."