Seceta "ar putea creşte preţul alimentelor făcute din cereale"
Diminuarea producţiei din cauza secetei ar putea conduce la scumpirea grâului, ceea ce va antrena alte creşteri de preţuri, începând cu scumpirea pâinii.
Articol de Daniel Neguţ, 23 Octombrie 2012, 19:12
Seceta prelungită şi lipsa banilor au afectat agricultura.
La această dată se poate vorbi despre culturi compromise, mai ales la grâu şi rapiţă, pentru că s-a depăşit perioada optimă în care lucrările agricole de toamnă ar fi trebuit finalizate.
Seceta i-a împiedicat pe fermieri să înceapă arăturile de toamnă, pentru că pământul este foarte uscat, iar, pe de altă parte, mulţi dintre aceştia nu au avut bani să cumpere materialele necesare lucrărilor agricole, de la sămânţă şi îngrăşăminte până la motorină.
"Foarte mulţi fermieri riscă să nu îşi poată pregăti anul agricol 2012-2013; pe foarte mari suprafeţe încă nici nu s-a trecut la pregătirea terenului, suntem aproape la 1 noiembrie.
"Or, perioada optimă la cultura grâului a trecut cam de multişor. Vă pot spune că la ora asta s-a diminuat substanţial producţia de grâu pentru anul viitor prin întârzierea timpului de a semăna.
"Deja putem vorbi de o dimunuare de 10-15% din producţie", a declarat preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, Laurenţiu Baciu.
Scumpirea grâului, creşterea preţului pâinii
Diminuarea producţiei ar putea conduce la scumpirea grâului, ceea ce va antrena alte creşteri de preţuri, începând cu scumpirea pâinii.
"Normal că atunci când producţia va fi mică, implicit vor creşte şi preţurile.
"Şi nu numai pâinea, toate alimentele care ţin de cereale. Se va scumpi şi carnea, se va scumpi şi laptele, şi tot aşa, în lanţ", a mai spus Laurenţiu Baciu.
Salvarea, măcar parţială, ar putea veni tot de la natură, după cum speră preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, pentru că, altfel, pierderea ar putea fi şi mai mare.
"Să avem norocul să avem o toamnă lungă. Că s-ar putea, dacă nu avem zăpadă şi gerurile sunt foarte mari, să pierdem şi ceea ce am realizat până acum, adică poţi pierde cultura în întregime", a adăugat Laurenţiu Baciu.
Nu putem influenţa succesiunea anotimpurilor, însă guvernul ar putea să-şi achite obligaţiile legale privind plata subvenţiilor la hectar, atât de aşteptate de fermieri.
Deocamdată, după cum a precizat Laurenţiu Baciu, a început să se plătească doar jumătate din cei 106 euro pe hectar, care este subvenţia din partea Uniunii Europene.
Cealaltă jumătate, la primăvară.